Tre sykkelryttere fulgte hverandre fra start og nesten til mål. Geir Lien dro feltet i første del av rittet slik at alle i eliteklassen falt fort av unntatt Rune Høydahl og fjorårsvinneren Philip Tavell fra Sverige. Rune hadde tjuvtrent litt på det bratte partiet inn mot mål dagen i forveien, og følte han hadde full kontroll hele veien. Etter at svensken måtte en tur ut i periferien like etter at Rune satte inn støtet en knapp km før mål, fikk han raskt en luke også til Geir Lien, og han kunne paradere de siste meterne inn mot mål.
Gunn-Rita Dahle var enda mer suveren. Hun hadde følge med Anita Valen et stykke, men fikk fort et solid forsprang i de mer tekniske partiene og var hele 8 minutter foran Anita i mål. For første gang presset hun vinnertida under 3 timer i den nye løypa fra år 2000. I fjor vant hun på 3.08. I år ble det 2.57, og det var ikke bare det mye tørrere underlaget i år enn i fjor som utgjorde forskjellen. Det er en Gunn Rita tilbake i gammelt, godt slag vi så kjøre i mål lørdag, klar for enda større oppgaver i VM neste helg.
Rune Høydahl, Drammen hadde ikke hatt problemer underveis og hadde hele tida litt ekstra på lager om det hadde blitt nødvendig. De to fra Meridalaget hadde gjort det meste av grovarbeidet underveis, men til slutt ble det Giantseier i herreklassen. Rune sa etter løpet at han gjerne hadde sett at det var bedre internasjonal deltakelse i Birkebeinerrittet.
Suverene vinnere
Begge de norske terrengsykkel-essene viste solid form foran neste helgs VM. For Gunn-Rita var det hennes 6. seier i Birkebeinern på 6 starter. Rune Høydahl har ikke vært like suveren og har hatt svensker foran seg på resultatlista både i 2000 og 2001.
Birbebeinersekken:
Etter målgang ble sekkene kontrollveid. Her er det Gunn-Rita Dahles sekk som veies til 3575 gram, dvs. 75 gram mer enn minstevekta
Annenplass
Geir Lien, Nes var godt fornøyd med annenplassen. Han hadde følt seg i meget god form og jobbet mye i tet i hele veien, men hadde ingen muligheter til å riste av seg de to andre i tetgruppa. Dermed forsto han at han trengte litt hjelp om det skulle bli bedre enn tredjeplass i spurten. Og det fikk han da lagkameraten i Meridalaget, Philip Tavel, måtte en tur utenom løypa i innspurten.
Landeveisritt?
Anita Valen har gjort sesongens mest oppsiktsvekkende come-back nesten 15 år etter at hun la opp som tenåring. 33-åringen har vært Norges beste på landeveien. Dagen før hennes Birkebeinerdebut hadde Gunn-Rita Dahle fortalt henne at Birkebeinerrittet nærmest var et landeveisritt på grusveier. Hun ble imidlertid grundig syklet fra av Gunn-Rita i de mer tekniske partiene og kunne tenke seg noen tekniske tips fra Birkebeinerdronningen med tanke på nye utfordringer utenfor landeveien.
Ensom kamp:
Solrun Flatås, fra Team Sponsorservice, sikret seg tredjepremien, men det kostet. Hun ble liggende helt alene i lange partier og fikk ingen hjelp av mannlige syklister. Det kostet henne derfor mye krefter å sikre seg 3. plassen.
Forviklingar:
Ole Kristian Silseth ble først utropt som vinner av klasse 40-44 år. Så kom premieutdelingen og en rytter som hadde startet i pulje 2 for klassen, ble ropt opp som vinner. Han møtte ikke på premieutdelingen. Etter hvert ble det klart at denne rytteren likevel hadde startet i pulje 1og dermed fått 20 minutter for god tid. Silseth ser derfor ikke helt fornøyd ut på bildet med andrepremien. Men senere ble det likevel førstepremie for Moldesyklisten, som vant med 2.53.31.
Trippelfavoritt:
Det gamle skiesset, Brit Pettersen Tofte, gjør det bra også uten snø som underlag. Det ble seier i klasse 40-44 år med 3.40.01. Hun ligger dermed godt an i konkurransen om bli best sammenlagt i årets Birkebeinertrippel hvor både rennet, rittet og løpet teller med.