Konkurransesko
God som gul

Jeg tok på meg Adidas Adizero Adios i Nederland i påska, og løpende med påskeliljer på begge sider av stien, følte jeg at jeg hadde gjort et estetisk godt valg.

Men de 51 ukene det ikke er påske, er ikke Adios like diskret. Av alle gule sko jeg noen gang har brukt, og det er en del, er dette den klart guleste. Sikkert perfekt for Haile Gebrselassie som danser lett i tet, men ikke like festlig for oss bak i feltet, med en sko som skriker etter oppmerksomhet.

Men selv skrikerunger kan være gode på bunn, og gulskoen fra Adidas har opptil flere sterke sider. Det er en konkurransesko med god demping, nesten som en lettvektssko, og den er velegnet for lange konkurranser, intervaller og raske turer. Til de korteste konkurransene og raskeste intervalløktene finnes det lettere og bedre alternativ.

Passform
Overdelen i luftig mesh slutter godt om foten og gjør at skoen sitter bra sjøl om en ikke strammer snøringen så hardt. Snøringa er for øvrig litt tungvint med mange hull og tynne lisser.

Forfoten er relativt brei, uten å være pløsete. Hælpartiet er slankt, uten at hælkappa trykker mot akillesfestet. Adios har en klar høydeforskjell mellom hæl og forfot, og den har følgelig best demping i hælen. Det er nok en egenskap som hællandere, som undertegnede, vil sette størst pris på. Skoen ruller godt, og jeg får ikke den klakkefornemmelsen som enkelte andre Adidas-sko har gitt.

Bruk
Jeg opplever Adizero Adios som en typisk rett fram veisko. Den er litt for ustabil når løypa blir svingete eller underlaget kronglete. I motsetning til de fleste andre konkurransesko fra Adidas har den ikke huller i sålen, og takk for det. Slik sett kan den fint brukes også på grusveier, ja til og med en regnværsdag.

For min egen del har Adios havnet i kategorien ”aktuell som 100 km konkurransesko”. Det er å betrakte som en kompliment. Så får det heller våge seg at formen ikke er god nok til å påføre seg gule ledersko...

Vekt: 202 gr
Pris: 1200 kr Pris for Kondismedlemmer hos Løplabbet:: 1020 kr.

Testet av Runar Gilberg


Etterlengtet

IceBug ble etablert i år 2000, og det svenske firmaet har siden den gang produsert sko med pigger for løping på vinterføre og annet glatt underlag. Skoene fra IceBug har tidligere vært det man må karakterisere som mengdetreningssko med relativt mye støtdemping og oppbygning. Et lettere alternativ har vært savnet - i alle fall hos undertegnede.

Det var inntil IceBug Spirit olx ble lansert i våres. Endelig! Dette er en modell som er en god del lettere og har lavere profil på mellomsålen enn de modellene vi har sett fra IceBug tidligere. En o-løper vil nok kalle dette en orienteringssko, men jeg vil påstå at Spirit i like stor grad er et interessant alternativ som konkurransesko både til terrengløping og løping på glatte vinterveier.

Passform
IceBug Spirit olx er smal og sitter stramt om foten. Spesielt er den spiss og smal i tåpartiet. Kanskje overdrevet spiss? Men uansett bør en konkurransesko, og da spesielt for terrengløping, sitte godt om foten slik at man får god bakkekontakt og føler seg trygg i terrenget og på ulendt underlag. Skoens hælkappe sitter også godt og er myk og bra polstret.

I likhet med andre konkurransesko har Spirit lite støtdemping og lav profil på mellomsålen, men vekten på Spirit ligger mer på nivå med en lett treningssko. Dette fordi skoen er laget i et kraftig og slitesterkt materiale som skal tåle røft bruk i terrenget. Slitestyrken har jeg ikke fått testet ut over lang tid, men den ser lovende ut. Dog kanskje ikke helt på samme nivå som de rendyrkede og mest robuste orienteringsskoene.

Mellomsålen på Spirit er myk og fleksibel. Overdelen kan virke litt stiv på grunn av det slitesterke materialet den er laget av. Skoens absorberer lite vann selv om den blir våt. En gjennomvåt sko skal visstnok ha under 20 prosents vektøkning, uten at jeg har fått sjekket det ut nøyaktig.

Bruk
Spirit er først og fremst en terrengsko for løping på skogsveier og stier. Verken skoen eller løperen vil trives noe særlig på lengre strekninger med asfalt som underlag, med mindre asfalten er dekket med snø og is.

Yttersålen til Spirit har grovt mønster, og sålen er i tillegg utstyrt med totalt 14 stålpigger i hele sålens lengde. Skoen har veldig godt grep ved terrengløping. På vinterveier har jeg ikke fått testet den ut, men jeg ser ingen grunn til at den ikke skal sitte like godt der som øvrige sko fra IceBug.

I likhet med andre konkurransesko er støtdemping ganske begrenset, men det er helt akseptabelt siden skoen først og fremst er beregnet brukt på mykt underlag.

Anbefales for
IceBug Spirit olx er en sko for løpere som er vant med konkurransesko og som ønsker en lett sko med godt grep for konkurranser i terrenget og på glatte vinterveier. Skoens slitestyrke, robusthet og det at den er utstyrt med pigger, har gjort den noe tyngre enn andre konkurransesko. Men noen gram ekstra vekt på føttene er kanskje prisen man må betale for suverent grep?

Skoen finnes både med dame- og herrelest.

Vekt: 274 gr (herre)
Pris: 1400 kr Pris for Kondismedlemmer, hos Løplabbet: 1090 kr.

Testet av Bjørn Johannessen

Bli medlem og les 10 andre tester av konkurransesko! Få 9 feite Kondisnumre hvert år!
Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
JULI 2009
ÅRGANG 2009
KONDISARKIVET