Et annerledes NM
Årets NM i motbakkeløp var lagt inn i Geiranger Halvmaraton i midten av juni. Mesterskapet var det femte i rekken, men skilte seg ut i forhold til de fire foregående NM både med hensyn på underlag, distanse og vinnere.

Av Bjørn Johannessen

Geiranger Halvmaraton startet opp før ”motbakkebølgen” for alvor skylte inn over landet, og er blant de motbakkeløpene i Norge som har blitt arrangert flest ganger. I år gikk den 16. utgaven av løpet som har start på havnivå ved Geirangerfjorden og målgang på Dalsnibba, 1476 moh, etter å ha tilbakelagt rundt 21 km (20.668 m) i naturskjønne omgivelser.

Den bratte og spektakulære klatringen opp til Dalsnibba inkluderte 35 svinger på 180 grader, men det var ikke bare motbakker hele veien. Løypa hadde også noen flate parti, og faktisk hele tre slake utforbakker på omtrent 250 meter hver.

Lang asfaltløype
De som løp i mennenes senior- og veteranklasser fulgte den tradisjonsrike løypa til Geiranger Halvmaraton. De første 15 kilometerne av løpet gikk på asfalt, mens de siste 4,7 km fra Djupvasshytta til Dalsnibba gikk på grusvei. Og således skilte årets NM-løype seg fra tidligere års løyper som har gått i fjellterreng på sti, stein og ur. Men internasjonale mesterskapsløp i motbakke legges gjerne til løyper som kan ligne mer på årets enn tidligere års NM-løyper.

I tillegg til at underlaget var annerledes enn tidligere NM, var også løypa lengre enn hva tilfellet har vært før. Mens vinnertiden i tidligere års NM har ligget rundt timen, lå den i år på halvannen.

Motbakkekongen Jon Tvedt har vunnet alle de fire tidligere NM i motbakkeløp som har vært arrangert. Tvedts tragiske bortgang i vinter gjorde at kampen om årets NM-tittel var mer åpen enn den har vært tidligere. På forhånd var kampen forventet å stå mellom Svein Inge Buhaug, SK Vidar, Øyvind Heiberg Sundby, IK Tjalve og skiskytter Hans Martin Gjedrem som løper for Valldal IL. Og det viste seg tidlig i løpet at det var de tre forhåndsutpekte favorittene kampen om medaljene skulle stå mellom.

Nye norgesmestere
Om Jon Tvedt har vært kongen av motbakkeløp i fjellterreng, så er det skiskytter Hans Martin Gjedrem som har den største merittlista å vise til i Geiranger Halvmaraton. Gjedrem hadde før årets konkurranse vunnet løpet hele seks ganger, og hadde også gjeldende løyperekorden på 1.30.10 satt i 2003. Skiskytteren viste seg sterkest i bakkene opp til Dalsnibba også i år, og vant løpet på ny løyperekord på 1.28.57. Men han fikk hard kamp fra fjorårets bronsevinner i motbakke-NM, Øyvind Heiberg Sundby, som hang med til det gjenstod bare et par kilometer. Heiberg Sundby løp inn til NM-sølv på 1.29.23 og var dermed også under den tidligere løyperekorden. Svein Inge Buhaug kom i mål på 1.31.37 og tredjeplass.

Kvinner senior og juniorklassene for begge kjønn løp i årets NM de 4,7 kilometerne fra Djupvasshytta 1030 moh til toppen av Dalsnibba. Det vil si den avsluttende delen med grusvei i Geiranger Halvmaraton. Dette skilte seg også ut i forhold til tidligere år der kvinner og juniorløpere har startet felles med seniorløperne i herreklassen. Årets distanse ble dermed betydelig kortere enn tidligere år, med vinnertider godt under halvtimen. Dette for å få løypa til å ligne mer på årets EM-løype. Årets norgesmesterskap i motbakkeløp gjaldt nemlig som et av uttakningsløpene til EM som går i Østerrike i midten av juli.

I tidligere års NM i motbakkeløp har Anita Haakenstad Evertsen en like lang seiersliste å vise til i kvinneklassen som det Jon Tvedt har i herreklassen; fire av fire mulige NM-gull. Evertsen stilte imidlertid ikke til start i årets NM, og hvem kampen om gullmedaljen da skulle stå mellom var dermed åpen blant seniorkvinnene.

Første seniorløper opp til toppen av Dalsnibba viste seg å bli May Britt Buer, Harding IL på 25.22, etterfulgt av Annie Bersagel, IK Tjalve 17 sekunder bak. 3. plassen gikk til Therese Sjursen, BFG Fana på 26.34 som slo de siste tre års bronsevinner i NM, Merete Helgheim, Gloppen FIL med seks sekunder.

Jevnt oppgjør
Selv om May Britt Buer var beste kvinnelige seniorløper, så måtte hun se årets vinner i juniorklassen passere målstreken på Dalsnibba tre minutter før seg. Ikke uventet knuste Norges beste kvinnelige langdistanseløper for tiden, Karoline Bjerkeli Grøvdal, all motstand og vant som hun ville på 22.17 og tok NM-gull i juniorklassen. På plassene bak Grøvdal fulgte Tuva Toftdahl, Heming IL og o-løper Guro Flatekval, Oppsal IF på henholdsvis 25.58 og 26.10.

Menn junior løp som nevnt også den 4,7 km lange løypa fra Djupvasshytta til Dalsnibba, og her var det et mye tettere oppgjør om medaljene enn tilfellet var i kvinneklassen for junior. Kun 20 sekunder skilte de tre beste. Jørgen Bye Brevik, Strindheim IF vant til slutt på 21.05, men var bare tre sekunder foran klubbkamerat Didrik Tønseth i mål. Bronsemedaljen gikk til Sjur Prestsæter, Lillehammer IF som var 17 sekunder bak Tønseth.

Totalt var det 135 som deltok i årets NM i motbakkeløp, og ytterligere 81 løp Geiranger Halvmaraton. I tillegg kom miniton og turmarsj. Dette var en solid økning fra i fjor da 168 deltok i Geiranger.

Neste års NM i motbakkeløp arrangeres i forbindelse med Lønahorgi Opp i Voss.

Bli medlem og les mer om NM i motbakkeløp! Få 9 feite Kondisnumre hvert år!