Spennende kamp om trøyer og poeng
Pro Tour er noe som er forbeholdt de store landeveissykkellagene, men i Valdres arrangeres Pro Tour for fjerde året.

Av Svein Ole Braathen
Dette er et lokalt arrangement med deltagere stort sett fra Valdres-regionen. Driftige arrangører har fått med seg det lokale næringslivet og dannet fire lag med en del sponsorer. 15-16 ivrige ryttere på hvert lag – de fleste av det mannlige kjønn – kjemper om poeng. De fine og fargerike draktene skiller lagene godt fra hverandre og bidrar til et flott skue når feltet suser forbi. Etappeplasseringer blir omgjort til poeng, og alle samler poeng når man deltar.

Det spirer og gror i norsk sykkelsport, og arrangement av denne kategori hvor det er plass til alle, både de som satser og de som tar det mer som fin trim, bidrar til enda større interesse og rekruttering.
De som er godt kjent i Valdres-regionen vet at her kan man lage tøffe løyper, både oppover og nedover.

Prolog
13 ritt blir arrangert fra tidlig vår til midten av september. Det starter med prolog hvor trøyene blir fordelt, for selvsagt er det gule, grønne og prikkete trøyer. Trøyen som skiller seg ut fra de vi er kjent med, er sort, og den er for beste rytter over 50 år. Om dette er starten på ny seniorpolitikk, er jeg usikker på, men en fin gest er det. Det var denne trøyen siste rytter i Tour de France bar i rittets barndom, men sort ulltrøye i 30-40 varmegrader gjorde pinen verre enn nødvendig. Heldigvis blir det neppe slike temperaturer i Valdres.

I Pro Tour Valdres er det diverse fellesstarter, lagtempo og bakketempo. Lite biltrafikk og ganske god veistandard letter arrangement, men alle må stille opp til litt dugnadsarbeid i forbindelse med rittene.
Med god spredning i alder og kvalitet blir det fort spredning av feltet, men smilet, latteren og samholdet gjør dette også til et fint sosialt tiltak. De kvinnelige rytterne hadde det veldig festlig, særlig etter målgang.

Gjesterytter
Undertegnede fikk lov til å være gjesterytter under de to siste rittene før sommerferien. Med Emit-brikke rundt beina og sterk motvind ble det fort stive lår og piping i lunger under den 4,5 km lange tempoen fra Skrautvål til Mellbybråten. Vi som har noen år på baken, husker Skrautvål som hjembygda til skiløperen Inger Hele Nybråten.
Med resultat midt på listen og såre lunger var det en ganske fornøyd Kondis-medarbeider som gjorde seg klar til ”Helvete i sør” dagen derpå. For de som er lokalkjent betyr dette start i Bagn og reise videre til Bjørgo, Tonsåsen, Høljerast, Bruflat, Tonsåsen sanatorium, Bagn og mål utenfor vakre Reinli stavkirke etter 3 km tøff motbakke. Her var det ikke snakk om hyggelig seniorpolitikk fra de yngre guttene. Med full fart fra første tråkk ble det en fin tur både oppover og nedover. Underveis var det både spurter og bakkespurter hvor lagene kjempet om kjærkomne poeng.
1360 høydemeter fordelt på 66,5 km forteller at her ble det ikke sløst med de flate partiene. Sykkelcomputeren viste ofte 10 og 11 prosent både oppover og nedover, men vel i mål etter mange vakre naturopplevelser underveis, ble slitet fort glemt. Resultatmessig ble det også denne gangen midt på lista. I målområdet gledet de aller fleste seg til kveldens sosiale samvær for feiring av forsommerens siste ritt.

Kondis ønsker alle ivrige Valdres-syklister god sommer, og lykke til med rittene utover høsten!

Bli medlem! Få 9 feite Kondisnumre hvert år!
Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
JULI 2009
ÅRGANG 2009
KONDISARKIVET