Midt i NM
Om man skal driste seg til å utpeke en nasjonalidrett i Norge, så må det vel bli langrenn. Nordmenn er jo som kjent født med ski på beina. Til tross for at Norge er en liten nasjon, med under 5 millioner innbyggere, er vi en stor nasjon innen langrennssporten. Og man kunne skjønne hvorfor om man fulgte med da NM på ski ble arrangert på Gjøvik i midten av januar. Det finnes mange ivrige og hardt satsende skiløpere i vårt langstrakte land. Rekrutteringen er dessuten god og framtiden ser i så måte lys ut.
_________________________
Av Bjørn Johannessen
_________________________
Vi er vel nesten litt bortskjemte når det gjelder å se norske navn øverst på resultatene i internasjonal langrenn. Men norske langrennsløpere er også flinke til å stille opp i nasjonale mesterskap, og det er ikke uvanlig at de som topper resultatlistene i NM er de samme som vi finner i toppen i OL og VM.
Bredde og topp
Fra 15. til 18. januar ble første del av årets NM på ski arrangert på Gjøvik. Mesterskapet var intet unntak når det gjaldt tidligere nevnte nivå og deltakelse. Snarere tvert imot. I år ble det snakket om deltakerrekord, i alle fall når det gjaldt antall lag som deltok i stafetten. Men ser vi på de individuelle rennene, var oppslutningen stor også der. På 15 km klassisk for menn var det 117 som fullførte, mens tilsvarende tall på kvinnenes 10 km var 59.
Leser vi resultatlistene fra toppen, finner vi velkjente navn som Jens Arne Svartedal, Anders Aukland, Eldar Rønning, Odd-Bjørn Hjelmeset, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Marit Bjørgen, Vibeke Skofterud, Therese Johaug og Kristin Størmer Steira. Dette er løpere som har vært med på å prege internasjonale mesterskap tidligere, og kommer sannsynligvis også til å gjøre det igjen når VM på ski arrangeres i Tsjekkia i slutten av februar. Og dette viser at det kan være bortimot like hardt å ta NM-medaljer som det er å ta VM- eller OL-medaljer. Det er også et sunnhetstegn for langrennssporten at så mange av våre beste løpere stiller opp selv om det bare er NM-medaljer det kjempes om.
Studerer vi resultatlistene nærmere, og ser litt lengre nedover på listene, finner vi også ut at det er mange som ligger tett bak i kjølvannet av våre idrettstopper. Og ikke minst er snittalderen på de som deltok i NM relativt lav. Av de 59 som fullførte 10 km for kvinner, var hele 57 av disse i 20-årene eller yngre, og en stor andel av disse igjen sågar tidlig i 20-årene. På mennenes 15 km var 104 av 117 fullførende under 30 år, og også her med en stor andel tidlige i 20-årene. Med slike tall kan man vel si at det ser lyst ut for skisporten også for de kommende årene? Når det er mange som satser, så er det også større sjanser for at noen av disse er i stand til å klatre helt opp i verdenstoppen.
De litt lengre bak
Når vi nå har konkludert med at nivået er høyt blant de beste i NM, kunne det vært interessant å sett litt nærmere på hvor høyt nivået egentlig er blant de som befinner seg litt lengre ned på resultatlistene. Hvor mye trening og innsats er egentlig lagt ned for å oppnå en plassering midt på resultatlista i NM?
Vi har tatt en prat med Kjersti Bø og Sindre Hoff, som havnet midt på resultatlista på henholdsvis 10 og 15 km klassisk individuellstart i NM.
Kjersti Bø
Født: 1987
Klubb: Strindheim IL - Ski
Plassering på 10 km klassisk i NM:
Nr. 29 av 59 fullførte. 3.27 minutter bak vinner Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
- Ble forventningene i NM innfridd?
- Nei, jeg var ikke fornøyd med å komme på 29. plass, og er misfornøyd med hvordan kroppen fungerte. Jeg har vært en del syk i år, og var også syk i jula, og har derfor ikke fått trent slik jeg ønsket. Jeg visste på forhånd at jeg ikke var helt der jeg burde være før NM, men jeg hadde likevel håpet at det skulle gått litt bedre enn det gjorde.
- Hvordan er det å være gjennomsnitts-NM-løper?
- Jeg hadde håpet å kommer høyere opp på resultatlista. Målsetningen før sesongen var å komme inn blant de 15-20 beste. Men for å være helt ærlig, så hadde jeg sannsynligvis ikke vært fornøyd med det heller. Jeg blir nok ikke helt fornøyd før det blir sikkelig bra. Når en først satser, så satser en for fullt og ønsker å gjøre det så godt som mulig og komme så høyt opp på resultatlistene som mulig.
- Føler du at en 29. plass blir respektert og verdsatt av folk utenfor skimiljøet?
- Det kommer nok an på hvem en snakker med. Folk som ikke har peiling i det hele tatt synes kanskje at det er bra å komme på 29. plass, men de som er litt inni miljøet tror jeg ikke synes en 29. plass er den helt store prestasjonen.
- Har du deltatt i NM tidligere og hatt bedre plasseringer?
- Jeg var med på NM for to år siden på Meråker og på Kongsberg for tre år siden. Og det gikk bedre da. Det er først og fremst på sprinten jeg har prestert best, og på Meråker gikk det så bra at jeg kom på 11. plass.
- Hvor hardt satser du og hvor mye trener du?
Langrenn står øverst på prioriteringslista. I fjor studerte jeg i USA, men i år jobber jeg kun litt for en sportsbutikk ved siden av satsingen på langrenn. Planen før denne sesongen var å trene 600-700 timer i år, men på grunn av all sykdommen kommer jeg nok ikke høyere opp enn 560-570 timer. De årene jeg har trent har jeg jobbet meg oppover i treningsmengde og ligget rundt 600 timer i året.
- I hvor mange år har du trent, og hvor mange år framover ser du for deg at du kommer til å satse?
Jeg har alltid gått på ski, men tidligere holdt jeg også på med andre idretter i tillegg. Jeg begynte ikke å trene langrenn for fullt før jeg var 16 år, så det har til nå blitt seks år med satsing. Jeg kommer til å holde på så lenge jeg synes det er artig og gir mening. I utgangspunktet har jeg satt meg et mål om fire år til, og deretter se an situasjonen. Hvis det da fremdeles går den rette veien kommer jeg til å fortsette . Men hvis jeg ikke får den ønskede progresjonen kommer jeg heller ikke til å legge ned så mye tid og penger på langrennssporten som det jeg gjør i dag.
- Tror du på bedre resultat i framtida?
- Ja, jeg håper å klatre oppover på resultatlistene. Jeg holder ikke på med langrenn bare for å være med, men for å gjøre det best mulig. Jeg var som best da jeg var junior, men etter at jeg ble senior har det gått litt opp og ned på grunn av at jeg i perioder har slitt med sykdom.
- Synes du avstanden fram til de beste er stor?
- Stor er den, men toppen er ikke uoppnåelig. Man må ta det som en utfordring å komme seg dit.
- Hva tror du skiller deg fra NM-vinner Astrid U. Jacobsen?
- Jeg tror det er en miks av mange elementer. Hun har hatt motgang og slitt en del med sykdom hun også, men jeg vil tro hun er flinkere enn meg til å prioritere de rette tingene og ha full fokus på langrenn.
- Hvor mange skiløpere tror du det er som satser for fullt i Norge?
- Antall har jeg ikke noen formening om. Det er veldig mange som satser, men det er også veldig mange som sier de satser og likevel bruker en del tid på studier og andre ting. Da blir det litt halvveis innsats, og de får ikke brukt all tiden som trengs på å bli god i langrenn. Og det er nok det som skiller de beste fra de nest beste.
- Og hvor mange tror du satser i resten av verden?
- Det er også umulig å svare på, men av de som totalt sett i verden satser på langrenn utgjør nok nordmenn en stor andel. Jeg har blitt kjent med en del løpere fra andre nasjoner, og i for eksempel Tyskland er det få damer utenom landslaget som satser. Her i Norge er det mange også utenom landslaget som satser, og det er også grunnen til at vi er en ledende langrennsnasjon.
- Siden Norge er en stor langrennsnasjon, er det også en stor prestasjon å vinne et norske mesterskap. Men hvilken plassering tror du ditt NM-løp ville gitt i f.eks. det tsjekkisk mesterskapet?
- Det er vanskelig å si. Jeg har aldri konkurrert internasjonalt annet enn i universitetsmesterskap i USA, og har derfor liten erfaring med nivået internasjonalt. Men det er helt klart et høyt nivå på de som er med i NM, så det står respekt av de som hevder seg der.
- VM går i Tsjekkia i år. Hvilken plassering tror du NM-løpet ditt ville holdt til i VM?
- Det er også vanskelig å svare på når man ikke har noen er erfaring fra internasjonale mesterskap eller verdenscup. Marginene for å hevde seg i et NM er små, men de er enda mindre i et VM eller i verdenscupen. Fordi det er tettere mellom løperne internasjonalt raser du mye lenger ned på resultatlista enn det du gjør på et NM om du har en litt dårlig dag.
-----------------------------------------------------------
Les om Sindre Hoff i Midt i NM!
Bli medlem! Få 9 feite Kondisnumre hvert år!
Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
FEBRUAR 2009
ÅRGANG 2009
KONDISARKIVET
_________________________
Av Bjørn Johannessen
_________________________
Vi er vel nesten litt bortskjemte når det gjelder å se norske navn øverst på resultatene i internasjonal langrenn. Men norske langrennsløpere er også flinke til å stille opp i nasjonale mesterskap, og det er ikke uvanlig at de som topper resultatlistene i NM er de samme som vi finner i toppen i OL og VM.
Bredde og topp
Fra 15. til 18. januar ble første del av årets NM på ski arrangert på Gjøvik. Mesterskapet var intet unntak når det gjaldt tidligere nevnte nivå og deltakelse. Snarere tvert imot. I år ble det snakket om deltakerrekord, i alle fall når det gjaldt antall lag som deltok i stafetten. Men ser vi på de individuelle rennene, var oppslutningen stor også der. På 15 km klassisk for menn var det 117 som fullførte, mens tilsvarende tall på kvinnenes 10 km var 59.
Leser vi resultatlistene fra toppen, finner vi velkjente navn som Jens Arne Svartedal, Anders Aukland, Eldar Rønning, Odd-Bjørn Hjelmeset, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Marit Bjørgen, Vibeke Skofterud, Therese Johaug og Kristin Størmer Steira. Dette er løpere som har vært med på å prege internasjonale mesterskap tidligere, og kommer sannsynligvis også til å gjøre det igjen når VM på ski arrangeres i Tsjekkia i slutten av februar. Og dette viser at det kan være bortimot like hardt å ta NM-medaljer som det er å ta VM- eller OL-medaljer. Det er også et sunnhetstegn for langrennssporten at så mange av våre beste løpere stiller opp selv om det bare er NM-medaljer det kjempes om.
Studerer vi resultatlistene nærmere, og ser litt lengre nedover på listene, finner vi også ut at det er mange som ligger tett bak i kjølvannet av våre idrettstopper. Og ikke minst er snittalderen på de som deltok i NM relativt lav. Av de 59 som fullførte 10 km for kvinner, var hele 57 av disse i 20-årene eller yngre, og en stor andel av disse igjen sågar tidlig i 20-årene. På mennenes 15 km var 104 av 117 fullførende under 30 år, og også her med en stor andel tidlige i 20-årene. Med slike tall kan man vel si at det ser lyst ut for skisporten også for de kommende årene? Når det er mange som satser, så er det også større sjanser for at noen av disse er i stand til å klatre helt opp i verdenstoppen.
De litt lengre bak
Når vi nå har konkludert med at nivået er høyt blant de beste i NM, kunne det vært interessant å sett litt nærmere på hvor høyt nivået egentlig er blant de som befinner seg litt lengre ned på resultatlistene. Hvor mye trening og innsats er egentlig lagt ned for å oppnå en plassering midt på resultatlista i NM?
Vi har tatt en prat med Kjersti Bø og Sindre Hoff, som havnet midt på resultatlista på henholdsvis 10 og 15 km klassisk individuellstart i NM.
Kjersti Bø
Født: 1987
Klubb: Strindheim IL - Ski
Plassering på 10 km klassisk i NM:
Nr. 29 av 59 fullførte. 3.27 minutter bak vinner Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
- Ble forventningene i NM innfridd?
- Nei, jeg var ikke fornøyd med å komme på 29. plass, og er misfornøyd med hvordan kroppen fungerte. Jeg har vært en del syk i år, og var også syk i jula, og har derfor ikke fått trent slik jeg ønsket. Jeg visste på forhånd at jeg ikke var helt der jeg burde være før NM, men jeg hadde likevel håpet at det skulle gått litt bedre enn det gjorde.
- Hvordan er det å være gjennomsnitts-NM-løper?
- Jeg hadde håpet å kommer høyere opp på resultatlista. Målsetningen før sesongen var å komme inn blant de 15-20 beste. Men for å være helt ærlig, så hadde jeg sannsynligvis ikke vært fornøyd med det heller. Jeg blir nok ikke helt fornøyd før det blir sikkelig bra. Når en først satser, så satser en for fullt og ønsker å gjøre det så godt som mulig og komme så høyt opp på resultatlistene som mulig.
- Føler du at en 29. plass blir respektert og verdsatt av folk utenfor skimiljøet?
- Det kommer nok an på hvem en snakker med. Folk som ikke har peiling i det hele tatt synes kanskje at det er bra å komme på 29. plass, men de som er litt inni miljøet tror jeg ikke synes en 29. plass er den helt store prestasjonen.
- Har du deltatt i NM tidligere og hatt bedre plasseringer?
- Jeg var med på NM for to år siden på Meråker og på Kongsberg for tre år siden. Og det gikk bedre da. Det er først og fremst på sprinten jeg har prestert best, og på Meråker gikk det så bra at jeg kom på 11. plass.
- Hvor hardt satser du og hvor mye trener du?
Langrenn står øverst på prioriteringslista. I fjor studerte jeg i USA, men i år jobber jeg kun litt for en sportsbutikk ved siden av satsingen på langrenn. Planen før denne sesongen var å trene 600-700 timer i år, men på grunn av all sykdommen kommer jeg nok ikke høyere opp enn 560-570 timer. De årene jeg har trent har jeg jobbet meg oppover i treningsmengde og ligget rundt 600 timer i året.
- I hvor mange år har du trent, og hvor mange år framover ser du for deg at du kommer til å satse?
Jeg har alltid gått på ski, men tidligere holdt jeg også på med andre idretter i tillegg. Jeg begynte ikke å trene langrenn for fullt før jeg var 16 år, så det har til nå blitt seks år med satsing. Jeg kommer til å holde på så lenge jeg synes det er artig og gir mening. I utgangspunktet har jeg satt meg et mål om fire år til, og deretter se an situasjonen. Hvis det da fremdeles går den rette veien kommer jeg til å fortsette . Men hvis jeg ikke får den ønskede progresjonen kommer jeg heller ikke til å legge ned så mye tid og penger på langrennssporten som det jeg gjør i dag.
- Tror du på bedre resultat i framtida?
- Ja, jeg håper å klatre oppover på resultatlistene. Jeg holder ikke på med langrenn bare for å være med, men for å gjøre det best mulig. Jeg var som best da jeg var junior, men etter at jeg ble senior har det gått litt opp og ned på grunn av at jeg i perioder har slitt med sykdom.
- Synes du avstanden fram til de beste er stor?
- Stor er den, men toppen er ikke uoppnåelig. Man må ta det som en utfordring å komme seg dit.
- Hva tror du skiller deg fra NM-vinner Astrid U. Jacobsen?
- Jeg tror det er en miks av mange elementer. Hun har hatt motgang og slitt en del med sykdom hun også, men jeg vil tro hun er flinkere enn meg til å prioritere de rette tingene og ha full fokus på langrenn.
- Hvor mange skiløpere tror du det er som satser for fullt i Norge?
- Antall har jeg ikke noen formening om. Det er veldig mange som satser, men det er også veldig mange som sier de satser og likevel bruker en del tid på studier og andre ting. Da blir det litt halvveis innsats, og de får ikke brukt all tiden som trengs på å bli god i langrenn. Og det er nok det som skiller de beste fra de nest beste.
- Og hvor mange tror du satser i resten av verden?
- Det er også umulig å svare på, men av de som totalt sett i verden satser på langrenn utgjør nok nordmenn en stor andel. Jeg har blitt kjent med en del løpere fra andre nasjoner, og i for eksempel Tyskland er det få damer utenom landslaget som satser. Her i Norge er det mange også utenom landslaget som satser, og det er også grunnen til at vi er en ledende langrennsnasjon.
- Siden Norge er en stor langrennsnasjon, er det også en stor prestasjon å vinne et norske mesterskap. Men hvilken plassering tror du ditt NM-løp ville gitt i f.eks. det tsjekkisk mesterskapet?
- Det er vanskelig å si. Jeg har aldri konkurrert internasjonalt annet enn i universitetsmesterskap i USA, og har derfor liten erfaring med nivået internasjonalt. Men det er helt klart et høyt nivå på de som er med i NM, så det står respekt av de som hevder seg der.
- VM går i Tsjekkia i år. Hvilken plassering tror du NM-løpet ditt ville holdt til i VM?
- Det er også vanskelig å svare på når man ikke har noen er erfaring fra internasjonale mesterskap eller verdenscup. Marginene for å hevde seg i et NM er små, men de er enda mindre i et VM eller i verdenscupen. Fordi det er tettere mellom løperne internasjonalt raser du mye lenger ned på resultatlista enn det du gjør på et NM om du har en litt dårlig dag.
-----------------------------------------------------------
Les om Sindre Hoff i Midt i NM!
Bli medlem! Få 9 feite Kondisnumre hvert år!
Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
FEBRUAR 2009
ÅRGANG 2009
KONDISARKIVET
Siste medlemssaker
Annonse