Hurra, vi har fått Oslo Maraton tilbake! Den beste løpenyheten i år, spør du meg. Landets hovedstad må selvfølgelig ha sitt maratonarrangement på linje med de fleste andre europeiske land. Det vil igjen kunne bli lokomotivet for videre utvikling av løpe- og konkurranseinteressen i Norge.

Av Ketil Moen

I årene rundt 1990 deltok totalt 12-15.000 løpere fra nesten hele Norge i Oslo Maratons forskjellige distanser. For mange var Oslo Maraton årets store mål, og det virket dermed inspirerende for treningen og sikkert også for deltakelsen i andre konkurranser. Vi må komme tilbake til dit, og nå er vi i gang!

Comeback-løpet ble arrangert 3. oktober med start og innkomst på Rådhusplassen. Det var 1474 deltakere som fullførte fordelt 372 på maraton, 814 på halvmaraton, og 276 på 5 km.

Regnvær

Det begynner å regne en halvtime etter at maratonfeltet har startet. Ganske snart pøser det ned, og sjøl om regnet avtar litt etter hvert, er det nedbør til de fleste halvmaratonløperne er i mål.

Jeg skal løpe halvmaraton og sitter i bilen min som jeg har parkert i fem minutters joggeavstand fra startstedet. Hvor lenge kan jeg sitte her varm og tørr tro? Jeg er i mitt vanlige løpeutstyr for konkurranser og med startnummer på brystet. Jeg går ut i dusjen ”ti minutter på”, og får en kort oppvarming mens jeg jogger ned til Rådhusplassen. Heldigvis avtar det verste regnet.

Her ved starten er det forbausende mange deltakere. Til tross for regnet er det så mange som har etteranmeldt seg, at arrangørene har for få startnumre og medaljer! Kjempegøy igjen å få oppleve et stort startfelt, for da finner jeg alltid løpere å konkurrere med. Om vi taper et titalls sekunder like etter starten på grunn av litt trengsel, gjør ingenting.

Langs Oslos brygger

Løypetraseen er lagt langs bryggekanten helt fram til vendemål etter drøye 5 km. Ja vi tar til og med et par utstikkere, og tilbake løper vi samme vei, bare uten utstikkerne. Vi halvmaratonløpere løper dermed runden to ganger og maratonløperne fire.

Siden det regner langt mindre, er forholdene for halvmaraton etter min mening gode. Og løypa er helt flat, så dette er en anledning til å oppnå gode tider. Men maratonløperne har det mye surere, med nevnte striregn som satte inn ikke lenge etter start. Kanskje er det heller ikke så populært å løpe i en slik fram- og tilbake runde fire ganger?

Det største problemet for Oslo Maraton tidligere har vært utgifter til politiet for å ta seg av trafikkavviklingen. En har også slitt med mye misstemning blant billistene på grunn av stengte gater. Det er derfor gode grunner til at hadde arrangørene nå legger løypa langs bryggekanten i Oslos havnebasseng. Hvis dette er eneste mulighet for å arrangerte Oslo Maraton, må det bare godtass. Men jeg håper det kan finnes andre løsninger.

Nesten dårlig samvittighet

For en gang skyld løper jeg halvmaraton istedenfor maraton. Jeg åpner relativt rolig og holder jevn fart helt til mål. Da maratonløperne starter to timer før oss, og som nevnt i samme rundløype, blir jeg forbiløpt av mange gode maratonløpere. Men jeg passerer også en del, og mange av dem er mine jevngode maratonkonkurrenter fra tidligere løp. Jeg føler nesten at jeg jukser siden disse maratonløpere allerede har løpt i over to timer når jeg starter på min halvmaraton. Ikke langt unna at jeg får dårlig samvittighet når jeg løper forbi dem.

Da Norgesmesterskapet i halvmaraton uheldigvis blir arrangert etterfølgende helg er rimelig nok en del av landets beste kvinner og menn på distansen ikke med her i Oslo.

Klar vinner på halvmaraton for menn er 43 år gamle Petter Antonsen. Petter har jo vært en av landets beste gateløpere i en årrekke og ble i fjor kåret til årets veteranløper (se intervju i Kondis nummer 3 i år).........

Les hele artikkelen i KONDIS!

Bli medlem i KONDIS og få 7 nummer i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende

Novembernummeret 2004


ÅRGANG 2004

KONDISARKIVET

Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!