God sommer!
Juli måned er over oss, og for mange betyr det sommerferie og enda bedre tid til trening og restitusjon. For mange av oss er juli også ensbetydende med St. Olavsloppet eller løperuken på Bornholm. Det er en deilig følelse å kunne kombinere ferie og fysisk utfoldelse.

I år har jeg imidlertid et annet utgangspunkt enn tidligere år. Mens formen tidligere har blitt toppet til nettopp St. Olavsloppet, har ikke treningen i år vært av samme kvalitet og kvantitet som tidligere. Mens jeg tidligere har løpt hver dag i St. Olavsloppet, blir det i år to etapper eller kanskje bare en. Men da skal de andre dagene benyttes til trening frem mot høstens store mål: Oslo Maraton.

Årets høydepunkt
3. oktober blir årets løpshøydepunkt for meg og mange andre. Det gjelder uansett om dere satser på ny personlig rekord eller løper for gleden av å fullføre Oslo Maraton. I år er det distanser for enhver smak. For de som synes at den klassiske maratondistansen er for lang, kan man delta på halvmaraton eller på 5 km. Folkefemmeren er et begrep vi ønsker å lansere bredt.

5 km-løypa er flat og fin med klasser helt ned til 10-11 år. Spesielt i de yngre klassene håper vi på stor deltagelse. Jeg har selv vært rundt på de store barne- og ungdomsstevnene i juni (Tyrvinglekene, Norway Games og G-Sportlekene). Det er all grunn til å glede seg over både kvaliteten og kvantiteten blant de yngste utøverne.

Det som er spesielt morsomt er å se at flere og flere unge langrennsløpere ser nytten av å kombinere løping om sommeren og langrenn om vinteren. Langløp om sommeren gir perfekt grunntrening for langrennssesongen. Vi kan ikke si det samme om fotball, som er den mest vanlig kombinasjonen for unge skirekrutter: Langrenn om vinteren og fotball om sommeren. Her er det viktig at vi som ledere kan bidra til at unge skiløpere får et mer spennende løpstilbud. Det vil gi gevinst både til langrenns- og løpsmiljøet.

Bedre løpstilbud for de yngste
Dessverre er klasseinndelingen for de yngre tilnærmet håpløs i mange mosjonsløp. Fortsatt er det mange steder kun en klasse for de yngre, 12-16 år. Deretter må man løpe med seniorene i klasse 17-29. Det er det hele. Når unge skiløpere er vant til 8-årsklasse, 9-årsklasse osv, så er det ikke store utfordringen når alt mosjonsløpene kan tilby de under 12 år er løp uten tidtaking. Det appellerer til de under 7 år. Siden er det ikke så mye stas lenger.

Kondis har for lenge siden gått ut med en anbefalt klasseinndeling for barn og unge: 10-11 år, 12-13 år, 14-15 år, 16-17 år, 18-19 år (junior) og 20-22 år (ungdom). På 5 km vil vi også føre statistikk for disse klassene ved siden av senior og veteranklasser. Dette er også klasseinndelingen på Folkefemmeren i Oslo Maraton.

Husk å melde deg på!
Jeg minner til slutt om at for Kondis-medlemmer er 15. juli en tidligfrist for påmelding til Oslo Maraton som både gir gratis T-skjorte og 50 kr i medlemsrabatt på startkontingenten. Dette er gjort for å gi dere et fint medlemstilbud, men også for at påmeldingen skal få en ”flying start”. Siden det er Kondis-styret som trekker i gang ”nye” Oslo Maraton, så håper vi at det er riktig mange Kondis-medlemmer som sender påmeldingen før dere reiser på ferie.

Stig Vangsnes
Kondis-president


Bli medlem i KONDIS og få 7 nummer i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende

Julinummeret 2004


ÅRGANG 2004

KONDISARKIVET

Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!