Voksende mage – ingen hindring?
”Det er bare å fortsette å trene som tidligere,” er det generelle rådet fra Olympiatoppen i forhold til trening i svangerskapet. Men det er som sagt et generelt råd. Når jeg nå skal prøve å skrive litt om trening under svangerskap – og senere om opptrening etter en fødsel – tror jeg det vil være vanskelig å gi noen allmenngyldige råd om hvordan det skal og kan gjøres. Dette blir derfor en artikkel basert på egne erfaringer og noe på undersøkelser foretatt med hjelp fra Olympiatoppen.

Av Marianne Bruun

Generelt er det jo veldig ”i skuddet” med fødsler og store idrettsprestasjoner for tida. Det er nok av eksempler på gode idrettsutøvere som i alle fall ikke er blitt dårligere etter en fødsel: Ingrid Kristiansen, Hilde Gjermundshaug Pedersen, Liv Grete Skjelbreid Poirèe, Stine Hjermstad Kirkevik – ja, det er mange.

Som nevnt er det vanskelig å gi klare generelle retningslinjer. Hvert eneste svangerskap er forskjellig. Det er også stor forskjell på om man er eliteutøver med støtteapparat, tilpasset treningsprogram og rikelig med tid til å trene, eller om man, som de fleste av oss, går i full jobb og må ta initiativ til treningen selv. En annen forskjell er jo at nivået til de nevnte toppidrettsutøverne også var relativt høyt før de ble gravide!

Trening i de ulike fasene

1. trimester
I denne fasen er det jo ikke sikkert at man har registrert at man er gravid. Det er heller ikke påvist at det er aktiviteter som øker risikoen for en spontanabort. Kroppens avstøting av fosteret er i stor grad forårsaket av andre faktorer.

Noen merker allikevel veldig godt at de er gravide. Kvalme og trøtthet er velkjente symptomer. Første måned med oppkast og dårlig matlyst gjør det vanskelig å opprettholde den daglig treningen, ikke minst om en også jobber for fullt.

Konkurranser er ikke forbudt, men ikke bli overrasket om kilometertida kryper opp en del sekunder selv om det også her er store forskjeller. Uansett er det viktig å lytte til sine egne følelser. Det føles litt voldsomt å gjennomføre en ironman når man vet man er gravid. Det kan jo gå bra, men det føles liksom ikke helt riktig…

Generelt: Jo bedre form man er i før man blir gravid, jo lettere går det å fullføre treninga i disse månedene.

2. trimester
De aller fleste blir kvitt kvalmen, og den verste trøttheta har gitt seg. Magen er også til å leve med! Så i denne perioden skulle det i teorien være lettest å drive vanlig trening.

Løping: Det er fullt mulig både å løpe intervaller og å konkurrere, men det går ikke nødvendigvis så fort.

Sykkel: Heller ingen begrensninger, men magen blir plagsomt i veien for den naturlige sittestilling. Jeg følte vel heller ikke at styrketråkk var det beste å sette i gang med. Ei venninne av meg ble kraftig frarådet å drive med sykling under graviditeten siden sykling ble hevdet å være en høyrisikosport. Hun sykla daglig i skauen og fødte et friskt barn. Men spinning er nok allikevel noe tryggere!

Svømming: Er vel kjent for å være den beste treningsformen for gravide. Spesielt når ryggen begynner å krangle litt, beina er vonde og magen er støl.

.........................................................................
.........................................................................

Les hele artikkelen i KONDIS!

Bli medlem i KONDIS og få 7 nummer i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende

Januarnummeret 2004


ÅRGANG 2004

KONDISARKIVET

Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!