Vi er privilegerte
Høstsesongen er begynt for fullt og Birkebeinerrittet, Skåla opp og Drammensmaraton er vel gjennomført. Jeg håper de fleste har hatt en fin treningssommer med gode treningsmuligheter og mange fine løpe- eller sykkelturer bak seg. 
 
Treningen vår og den gode formen mange av oss er i, gjør at vi kan se høsten og vinteren lyst i møte. Selv om mange av oss ikke oppnår alle målene vi satte oss før sesongen, er de fleste av oss i en helt annen fysisk og psykisk tilstand enn gjennomsnittet for resten av befolkningen. Det er kanskje den aller viktigste motivasjonsfaktoren for mange av oss, selv om vi også ønsker å vise oss selv og andre at vi får noe igjen for treningen i form av tider eller plasseringer.
 
Samfunnsskapte sykdommer
I samfunnet blir det stadig flere som bruker medisin mot sykdommer som er skapt av en passiv livsstil og feil kosthold. Vi opplever en eksplosjon i antallet som får diabetes-2 og høyt blodtrykk, og denne gruppen bruker medisiner for å holde tilstanden i sjakk. En tredje faktor er høyt kolesterol i blodet som gir økt risiko for blodpropp og hjerteinfarkt. Mange tar legemidler som senker kolesterolverdiene. Når vi vet at hovedtyngden av befolkningen har kolesterolverdier over den anbefalte grensen på 5,2, så forstår vi at her er det et stort marked for legemiddelprodusentene.

Problemet er at kolesterolsenkende medisin ikke hjelper alle. Det er også kommet forskningsrapporter som reiser tvil om i hvilken grad den er til nytte også for de som får senket kolesterolverdi via medisinbruken. Det eneste vi vet om som helt sikker hjelper er trening og omlegging av kostholdet.

Det er en merkelig bakvendtverden vi lever i. Legene skriver ut en medisin som ikke kurerer sykdommen. Den gjør det bare litt mindre risikabelt å leve med den. De nevner selvsagt også at pasienten må legge om kostholdet og begynne å trimme, men det er bare en anbefaling eller kanskje helst en formaning. Legene burde hatt muligheten til å skrive ut blå resepter på trening slik at pasientene kunne få hjelp på veien mot et friskere liv.

300.000 nordmenn bruker kolesterolsenkende midler. Like mange bruker blodtrykkssenkende midler.
Totalt koster denne medisinbruken samfunnet et par milliarder kroner årlig. En sum som år for år øker mye raskere enn konsumprisindeksen. Summen er langt større enn det staten via tippemidler bevilger til norske idrettsorganisasjoner og idrettsanlegg.

Den beste medisinen
Trening og sunt kosthold er den beste medisinen mot de fleste av våre livsstilssykdommer. Det er en resept vi bør foreskrive både oss selv og våre nærmeste. Ingen piller eller mirakelkurer kan erstatte jevnlig trening kombinert med sunn kost.
 
I skrivende stund er Drammensmaraton vel gjennomført med fine løpsforhold og god deltagelse. Det får meg til å tenke på en uttalelse fra Rune Larsson, den svenske ultralegenden. Rune ble en gang spurt hvordan det var å møte veggen når han løp maraton. Svaret han ga kan vi alle legge oss på minnet (fritt oversatt etter hukommelsen): "Det er en fantastisk opplevelse. Det er en brøkdel av befolkningen som er i stand til å presse seg så mye at de virkelig kjenner trøtthet. Jeg blir stolt og glad og inspirert av å være så privilegert som jeg er. Når jeg får denne følelsen, vet jeg at kroppen er i stand til å presse seg maksimalt på grunn av min gode form. Det gir meg ekstra krefter".
 
Vi skal derfor være stolte og glade over at vi tilhører en eksklusiv gruppe av Norges befolkning som er glad i å drive med fysisk aktivitet. Det bør gi oss inspirasjon til fortsatt trening for å holde kroppens maskineri i gang.
 
Lykke til med treningen utover høsten.
 
Stig A. Vangsnes
President


Les hele artikkelen i KONDIS!

Bli medlem i KONDIS og få 7 nummer i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende
 
Septembernummeret 2003
 
 
ÅRGANG 2003
 
KONDISARKIVET
 
Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!