God bok om friidrettens historie i Møre og Romsdal
For friidrettsinteresserte i Møre og Romsdal må denne boka til Jakob Kjersem være særdeles god og interessant. Men også for andre er den artig, og jeg som Oslo-gutt koste meg med boka.
 
Av Ketil Moen
 
Jakob går grundig til verks og presenterer friidrettslagene systematisk fra sør til nord i fylke. Fra den spede start på begynnelsen av 1900-tallet til dags dato. Hans erfaringer etter 55 år med egen friidrettsaktivitet og kloke vurderinger av friidrettens utvikling, er av stor interesse. Blant annet stiller han det viktige spørsmålet hva det er som har ført til at friidretten har blomstret opp på noen steder, men ikke på andre.
 
Svaret er ikke store bevilgninger og flotte idrettsanlegg, men ildsjeler, personer med entusiasme og pågangsmot. Dette kommer fram i boka gang på gang. Jakob forteller om bygder som tidligere arrangerte stevner hvor det ble løpt 100 m på en rett flat vei, og hvor hopp- og kastøvelser foregikk på et egnet sted ”bak låven”. Det er fornøyelig å lese om for eksempel en av fylkets beste friidrettsutøver gjennom tidene, Otto Berg, som på et slikt stevne hoppet 7,20 i lengde, ”så småsteinene spratt”.
 
Nivået i lengde
 
Her må jeg ta med en digresjon som muligens ikke hører hjemme i Kondis, men likevel: Nevnte Otto Berg, satte i 1934 norsk rekord i lengde med 7,53. Fortsatt er dette et meget godt friidrettsresultat i Norge, og i nesten alle NM har det holdt til medaljeplass og en del ganger til NM-gull. Otto Berg var i 1930-årene likevel ikke den suverene lengdehopper i Norge. Han mistet rekorden bare to år senere. Det jeg vil fram til er at nivået i lengdehopp i Norge de siste 65-70 årene bare i liten utstrekning har hatt framgang. Det er interessant når vi vet hvilken voldsom resultatmessig framgang det i samme periode har vært i nesten alle andre friidrettsøvelser og i andre idretter med målbare og sammenliknbare resultater. Til en viss grad gjelder dette også i internasjonal sammenheng. Hvem av oss gamlinger er det som ikke husker amerikaneren Jessie Owens som i 1936 greide hele 8,13 i lengde.
 
Men tilbake til boka. Forfatteren har gitt løping og maraton stor plass. Han forteller om fylkets gode langdistanseløpere og beskriver en rekke norske mesterskap i langdistanseløping utenfor bane som er blitt arrangert i fylket. Og ikke minst er det interessant å lese om Den Norske Maratonklubbs fødsel i en liten bygd i Møre og Romsdal med nettopp Jakob Kjersem som initiativtaker.
 
”Friidrett – idrett for alle” er på 260 sider med over 300 bilder, til dels meget artige. Boka må være et must for alle friidrettsinteresserte særlig i Møre og Romsdal, men også for andre med generell interesse for friidrett. Den koster 258 kroner og kan kjøpes i vanlig bokhandel i Møre og Romsdal. Interesserte kan også få boka tilsendt fra Møre og Romsdal Friidrettskrets, Idrettsv. 2, 6413 eller e-post jarle.eik@nif.idrett.no for kr. 250 + porto.
 
Les alle artikler i KONDIS!

Bli medlem i KONDIS og få 7 nummer i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende
 
ÅRGANG 2003

 
KONDISARKIVET
 
Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!