Slik trener Tore Ruud Hofstad
Klubb: Lillehammer Skiklubb
Landslag: Elite II – AstraZeneca
Trener: Krister Sørgård
Alder: 23 år
Bosted: Lillehammer
Yrke: Skiløper / deltidsstudent – økonomi og administrasjon
 
Perser løp:
2.04 på 800 (som 17-åring) og
8.51 på 3000 m
 
Meritter ski:
Tredjeplass i verdenscuprenn i Lahti og
fjerdeplass i Nove Mesto,
bronse i NM sprint, sølv fra junior-VM,
medaljer av alle valører fra junior-NM

 
Siden han var liten guttunge har han både løpt og gått mange mil på ski i skogene i Hurdal. Nå er han landslagsutøver i langrenn og bor på Lillehammer. Men 23 år gamle Tore Ruud Hofstad har det ikke travelt med å bli best i verken byen, landet eller verden.

Tekst: Runar Gilberg

De som har fulgt med sendingene fra langrenns-NM har mer enn én gang hørt Rike og Skinstad fortelle om hvor ung og lovende Tore Ruud Hofstad er. Men i samme slengen har vi også fått med oss en utgreining om hvor tøff overgangen fra suksessfull junior til etablert seniorløper kan være. Hofstad har imidlertid taklet overgangen bedre enn de aller fleste, og sist vinter kom gjennombruddet også i seniorsammenheng. I verdenscuprennet i Lahti ikke lenge etter OL skøytet han inn til en tredjeplass på 15 km, og før sesongen var over, hadde han også sikret seg NM-bronse i sprint.

23-åringen skulle med andre ord være en mann å regne med når nok en skisesong snart braker løs. Sjøl insisterer han på at det ikke vil oppleves som noe stort nederlag om han ikke skulle kvalifisere seg til VM i Val Di Fiemme i februar.

- Jeg har ikke satt meg noe mål om ta så eller så mange medaljer i kommende mesterskap. Det viktige er å ta et steg om gangen og forbedre meg gradvis. Så vil også resultatene komme. I første omgang er målet å gå like fort nå til vinteren som i fjor vinter, og verdenscupen er på en måte like viktig som VM.

- Hvordan trener du?

- Jeg prøver å trene mye rolig, det vil si langkjøring både på beina og på rulleski og sykkel. Disse langturene varer vanligvis mellom halvannen og tre timer, men de fleste er på drøye to timer. Vanligvis har jeg to hardøkter i uka. Den ene kan være en hurtig langkjøring der jeg ligger opp mot konkurransefart i 20-35 minutt. Den andre er gjerne en intervalløkt med drag fra 2 til 8 minutter med 2-3 minutters pause mellom. Ca. halvparten av hardøktene foregår på rulleski, og halvparten er løping. Når jeg løper intervall, dreier det seg som oftest om motbakkeintervall. Da er det lettere å få opp pulsen.

Vanligvis prøver jeg å være nøye med å trene rolig på langkjøringene, men av og til og kanskje særlig på samling, blir det også noen halvharde turer der intensiteten mot slutten nærmer seg terskelen. Men jeg er forsiktig med å ha for mange slike.

I tillegg til de to hardøktene kommer en del styrke-, spenst- og teknikktrening. Fra juni til oktober ligger jeg på rundt 80 treningstimer i måneden fordelt på ca. 40 økter. Når sesongen begynner, reduseres antall timer til 40-50.
Les mer i KONDIS!
 
Les mer i KONDIS!

Bli medlem i DNL og få 7 nummer i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende

Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!

 
ÅRGANG 2002

KONDISARKIVET