Navn: Ingunn Hultgreen Weltzien

Født: 19.mai 1986

Bosted: Bærum

Utdannelse/yrke: Geofag, Universitetet i Oslo

Klubb: IL Tyrving

Oppvekststed: Konnerud og Bærum
NM+langdistanse+i+Troms%F8.+%28Foto%3A+Carl+henrik+Bj%F8rseth%29
NM langdistanse i Tromsø. (Foto: Carl henrik Bjørseth)
Hvordan kom du inn i orienteringsmiljøet:
Som de fleste andre o-løpere, ble jeg tatt med av mamma og pappa fra jeg var liten. Vi hadde dessuten mange familievenner som også drev med orientering. Det ble en slags livsstil og det falt i smak. Fra den gang har jeg blitt mer og mer ivrig for hvert år:-)

Hvordan trener du:
Jeg trener slik jeg tror at jeg bør trene for å bli bedre og ikke minst slik jeg synes er gøy. Det vil si ca 550t i året. I år har jeg nesten ikke hatt intervaller, men nesten bare distansetrening. Fra okt til april blir det mye rulleski, ski og styrke, mens apr-sept så og si bare løping og litt spenst. Jeg prøver meg frem en del, det synes jeg er gøy!


Trener(e) som har hatt betydning for deg:
Pappa, Anders Gärderud, Peer Staff.
Dag Kaas langrenn

Hvordan har prestasjonsutvikling din vært:
Den har gått litt opp og ned, men hver o-sesong har jeg har mine beste løp vært bedre enn året før. Det er jeg selvfølgelig veldig fornøyd med for målet mitt er å ha fremgang vært år. Selv om jeg gjerne skulle sett at jeg var bedre stabil o-teknisk. Jeg har vært overbelastet på en eller annen måte tre ganger. Dette har satt en stopper for utviklingen der og da, men på lang sikt har jeg sannsynligvis lært mye og har utviklet meg videre av det.

Beste mesterskapsplasseringer:
Jr.VM orientering: gull sprint
VM orientering: 6.plass sprint, bronse stafett
Friidrett: gull jr.NM 3000m, sølv NM motbakke

Hvordan forbereder du deg til konkurranser:
Det er viktig å forberede meg fysisk og mentalt, men like mye tid bruker jeg på orienteringstekniske forberedelser. Foran store løp trener jeg i relevant terreng og finner en taktikk som passer terrengformen. Siden jeg aldri vet hvordan løypa blir, er det mange usikre momenter. Man må derfor gå til konkurranser med åpent sinn. Noen ganger kan både terrenget og løypa være annerledes enn jeg hadde sett for seg på forhånd. Derfor er balansegangen mellom plan og åpenhet viktig.

Å takle ulike situasjoner og terrengtyper krever en del erfaring. Jeg bruker en del tid på evaluering, og dette blir da en del av forberedelse til fremtidige konkurranser. For min del har det vært vanskelig å finne ut hvordan det er best for meg å forberede meg. Det er iallefall viktig å begynne forberedelsene i god tid for så å koble av de siste dagene, selv om det kan være vanskelig før internasjonale mesterskap fordi vi får mer informasjon jo nærmere man kommer konkurransen. Før VM sprint i år brukte jeg for mye energi de siste dagene før sprinten, og også på selve dagen, det lyktes jeg ikke med, men jeg lærte noe iallefall!
Holmenkollstafetten+Ingunn+p%E5+vei+opp+til+Besserud
Holmenkollstafetten Ingunn på vei opp til Besserud
Har du hatt noen større skader i karrieren:
Skulderen ut av ledd diverse ganger som endte med operasjon for 1 år siden. To ganger overbelastet i bena med 3-4 måneder mosjonstrening.

Har du noen forbilder:
Utøvere som fascinerer meg mest er de som du virkelig er ekte interessert i idretten han/hun bedriver, og ikke er opptatt av å profilere seg selv. Da ser du hele tiden gleden det gir dem.

Jeg har ingen spesielle forbilder per i dag, men det har jeg selvfølgelig hatt. Da jeg var yngre var det Hanne Staff og Bente Martinsen.

I dag er det også utøvere som jeg er spesielt imponert over. Utøveren som har imponert meg mest de siste årene, er Simone Niggli (beste kvinnelige orinenteringsløper 2003-2007). Hun er et prakteksempel på en idrettsutøver som er ekte interessert i idretten hun bedriver. Hun har fantastiske resultater og flere ganger vært i en klasse for seg selv. Hun gir dessuten aldri opp, et godt eksempel var i nordisk da hun visste at hun ville bli langt nede på listen etter å ha løpt feil, men gav alt helt inn og endte på 25.plass. Dette til tross for at de andre konkurransene var de tre neste dagene. Det har satt seg i minnet mitt. Man kan lære mye av personer som henne. Blant annet at man alltid skal fokusere på å løse neste oppgave best mulig og ikke tenke for mye på resultatet. Da har men det gøy!


Har du et favoritt konkurranseminne:
Fra i år må det bli langdistansen i WC i Sälen, Sverige. Jeg virkelig nøt det fine terrenget. Løypa var variert; ulike krav til tekniske ferdigheter og forskjellige terrengtyper. Det ble en ekstra fin opplevelse siden alt stemte for min egen del. Formen var på topp, det gikk lett å løpe, uansett underlag, jeg var offensiv. Spesielt var jeg fornøyd med at jeg klarte å være rolig i hodet og konsentrere meg hele veien, uten å bry meg for mye om andre. Det er en stor utfordring i langdistanse som har vinnertid på 1.15. Her tok jeg min første pallplassering i WC og mitt beste løp på langdistanse som er min favorittdistanse.

Hvordan har 2008 sesongen vært i forhold til målsetninger og forhåpninger?
Det har gått mye mer opp og ned enn jeg hadde forestilt meg. Det skyldes sannsynligvis at jeg har følt mer press, spesielt fra meg selv. Jeg har en tendens til å ville mye, og det er bra, men det gjelder å bruke denne viljen på riktig måte. I orientering er det veldig viktig å tenke riktig og konsentrere seg gjennom hele løpet. For høyt mentalt spenningsnivå kan resultere i at man ikke tenker klart og dermed blir det fiasko fordi man i orientering har en oppgave man skal løse. Rolig i hodet og full fart i bena er en utfordring, en spennende utfordring! Jeg har hatt en tendens til å bomme i starten av løp eller når andre er i nærheten. Dette er en treningssak og det gjelder å finne ut hvordan man skal tenke ut i fra hva slags person man er.

Målsettinger for kommende sesong?
De har jeg ikke satt meg ennå, bortsett fra at jeg vil bli bedre!

Hva gjør du på fritiden når du ikke trener?
Det er egentlig mye forskjellig. Det kan være alt fra å lese en god bok hjemme i sofaen til å ta en tur på byen. Jeg er veldig glad i å være ute, så ofte blir det en tur på Kolsåstoppen med 360 graders utsikt over Oslo-området.


Deltar du i andre kondisjonsidretter ved siden av orientering og hvilke fordeler får du med dette?
Langrenn og div løping. Det er veldig utviklende og lærerikt å drive flere idretter. Dessuten er det gøy med miljøskifte.

Bildene er levert av Ingunn

Les om flere KondisProfiler