Spennende framtid for UltraBirken - nytt løp 18.09.2010
Lørdagens generalprøve på UltraBirken bød på mest positive opplevelser, men også på en del feilløping. 49 av 52 løpere fullførte i strålende løpsvær med et tidsspenn fra 6.04 til 12.27 - det er ingen grunn til å tvile på at dette kan bli et norsk ultraløpseventyr.

Daglig leder Rune Bergsodden (Bildet) i Birkebeinerløpet er fornøyd med prøveløpet.

200 neste år?
Neste år arrangeres Birkebeinerløpet lørdag 18.september, og da blir det UltraBirken med kanskje 200 deltagere. Vi har jo bare så vidt fått pakket sammen etter løpet, så noen planer for neste år har vi selvsagt ikke ennå, sier Bergsodden til kondis.no i dag. Men at det blir UltraBirken også i 2010 er bestemt, og han avviser ikke at taket kan komme til å ligge på 200-250 løpere.

Arrangøren på nett onsdag 23.september kl 1200
Nettmøte onsdag 23. september med Rune Bergsodden
Harald+Aas+fra+Eidsvoll+vant+p%E5+en+tid+betydelig+raskere+enn+det+arrang%F8ren+hadde+ventet...+%28foto%3A+Kjell+Vigestad%29.
Harald Aas fra Eidsvoll vant på en tid betydelig raskere enn det arrangøren hadde ventet... (foto: Kjell Vigestad).
Årets løp
Fram til Ljøsheim var det ennå spennende med tanke på hvem som skulle vinne UltraBirken for første gang. Der var Eidsvollingen Harald Aas i tet, men ikke så mange minutter foran de nærmeste forfølgerne. Avstanden økte imidlertid kraftig til Ivar Haugen og Arild Christophersen på andre halvdel, og de som så steget til Harald i Birkebeinerløypa på slutten forstår godt at det var vanskelig å holde følge. Ivar og Arild var henholdsvis 28 og 32 minutter etter Harald i mål. Haralds tid var 6.04 mot en forventet vinnertid på ca 6.30.

Den antagelig tøffeste utfordreren, Sverre Morten Slethaug fra Fana hadde ledet tidligere i løpet, men løp feil flere ganger. Han kom i mål med 6 kilometer ekstra på GPS'en og ble nummer fire, 37 minutter etter Aas. Splittidene viser at Harald løp fortere ned fra Sjusjøen, men hvordan det eventuelt hadde blitt mann mot mann får vi aldri vite.

I dameklassen gikk Miriam Gulbrandsen offensivt ut, og vant en soleklar seier nesten 2 timer før neste kvinne - på tiden 8.46, hun hadde da bare 22 av herrene foran seg. Favoritten Sharon Broadwell var ikke restituert etter UTMB tre uker tidligere, og lå også bak Miriam da hun ga seg halvveis.

ALLE RESULTATENE

Se også: Harald Aas suveren vinner av tidenes første UltraBirk

NRK Nett-TV: UltraBirken (Haralds målgang)

EUB.no: Historisk seier i Birkebeinerløpet
Miriam+Gulbransen+fra+F%E5berg+imponerte+med+soleklar+seier+i+kvinneklassen+%28foto%3A+Kjell+Vigestad%29.
Miriam Gulbransen fra Fåberg imponerte med soleklar seier i kvinneklassen (foto: Kjell Vigestad).
Det var en interessant mix av ultraløpere og andre løpere, syklister/triatleter, multisportutøvere og ikke minst o-løpere med på UltraBirken. Det er helt klart at dette konseptet frister flere enn de som ellers "bare" løper. Strekningen fra Skramstadsetra til Ljøsheim favoriserer nok o-løpere som er flinke i ulendt terreng, men ellers er det god anledning til å hølde høy fart de fleste stedene - for den som orker.

Mange bommet
Dette med feilløping var et overraskende stort problem. Noen fant greit fram, andre bommet både en og flere ganger. Mange løp med GPS, og de som ikke bommet hadde litt under 74 kilometer på klokka - Harald Aas hadde løpt 73,6 km. Det er klart at noe av feilløpinga skyldes uoppmerksomhet.

Noen steder kunne merkinga gjerne hengt litt annerledes (det var nok merker, men ikke alltid helt logisk), og ikke alle kan ha fått med seg at Birkebeinerstien var permanent merket med blå maling i tillegg til arrangørens bånd. Etter Snørvillen er det også mulig at en del merking rett og slett har blitt fjernet ved en misforståelse, det var der de fleste feilløpingene oppsto - på et normalt sett greit strekk med tydelig sti.

Uansett vil dette med merkinga bli gjennomgått grundig før neste års løp - og et bedre kart kunne kanskje ha hjulpet for noen. Det interessante er at mye av feilløpinga skjedde på kjerrevei/grusvei der farten var størst, og selv om man ikke kan sperre av veien vil de stedene der sti tar av fra vei måtte merkes spesielt godt.

Bra tilrettelegging
Arrangøren hadde virkelig lagt ned en solid jobb for at det skulle bli et vellykket prøveløp. Det var organisert med busstransport til Rena, overnatting/frokost på Rena Barneskole, imponerende opplegg med store fine drop-bager der løperne kunne få fraktet "hva de måtte trenge" til tre steder underveis, tett merking (likevel feilløping) og flott service og mye folk på matstasjonene.

Vadingen over Åsta var på en måte et høydepunkt, selv om det var både kalt og dypt vann. Løperne vasset med vann til godt opp på lårene mens de fleste holdt godt tak i tauet som var strukket over elva. Arrangøren hadde en båt på stedet for de som ikke torde vade over, men vi tror ingen takket ja til å bli rodd over.

Variert og utfordrende løype
Løypa var variert og utfordrende, og slik blir den forhåpentligvis uendret også til neste år. Det var ganske håpløst å løpe for "normale folk" i store deler av partiet mellom Nysetra og Åkersetra, men det er her Birkebeinerstien går, og det er nettopp slike håpløse partier som gjør løpet til det eventyret det er og kommer til å bli.

Variasjonen mellom mye vegløping i starten, sti og ville terrenget noen påfølgende timer, og selve Birkebeinerløypa til slutt - gjør skovalget til en utfordring. Mange valgte å bytte sko underveis, noen kjørte med samme sko hele veien - her blir det vurdering av nytte kontra tidstap og ikke minst hva man behersker.

På'n igjen om et år
Det er bare å legge seg i trening, det er altså ny mulighet til å løpe UltraBirken 18.september 2010. Årets løp viser at løpere som kan klare maraton på drøye 4 timer også kan klare å fullføre UltraBirken innenfor tidsfristen. Når påmeldingen åpner er det bare å reagere raskt, vi tror det blir fort fullt selv om taket settes til f.eks. 250 løpere i 2010.

Slik løypa er med veiløping de første 12-13 kilometerne vil det bli stor spredning i feltet selv om løpet blir betydelig større. Oppdeling i startpuljer vil heller øke enn minske risken for kødannelser og mye forbiløping i smale partier. Dermed er det bare å håpe at vi kan få et norsk ultraløp som trekker de helt store deltagermassene - det er slett ikke utenkelig. UltraBirken har nok også mye større potensiale til å trekke utenlandske løpere enn hva det korte Birkebeinerløpet har.

I tillegg til bildene nedenfor er det også lagt ut flere bilder sammen med en annen omtale HER
Henrik+Oftedal+ble+nummer+2+i+%E5rets+Norseman+Extreme+Triathlon%2C+men+fikk+slite+mer+for+plasseringen+i+UltraBirken.+Han+l%F8p+inn+til+7.plass%2C+1.22+etter+harald+aas.+Her+blir+han+heiet+fram+av+tilskuere+langs+l%F8ypa+ca+2+mil+f%F8r+m%E5lgang.+Mange+av+ultral%F8perne+l%F8p+fort+nok+til+%E5+havne+sammen+med+de+siste+puljene+i+selve+Birkebeinerl%F8pet%2C+og+slik+sett+fikk+de+ogs%E5+v%E6re+en+del+av+folkefesten+%28foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29.
Henrik Oftedal ble nummer 2 i årets Norseman Extreme Triathlon, men fikk slite mer for plasseringen i UltraBirken. Han løp inn til 7.plass, 1.22 etter harald aas. Her blir han heiet fram av tilskuere langs løypa ca 2 mil før målgang. Mange av ultraløperne løp fort nok til å havne sammen med de siste puljene i selve Birkebeinerløpet, og slik sett fikk de også være en del av folkefesten (foto: Bjørn Hytjanstorp).
Bjarte+Westerheim%2C+o-l%F8per+fra+Stord+og+odds-setter+for+et+spilleselskap+hadde+lagt+ut+UltraBirken+med+Odds+for+de+som+ville+tippe+vinnere.+Han+var+en+sterk+l%F8per+selv+og+kom+inn+p%E5+6.plass+p%E5+7+timer+og+20+minutter+%28foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29.
Bjarte Westerheim, o-løper fra Stord og odds-setter for et spilleselskap hadde lagt ut UltraBirken med Odds for de som ville tippe vinnere. Han var en sterk løper selv og kom inn på 6.plass på 7 timer og 20 minutter (foto: Bjørn Hytjanstorp).
J%F8rn+Willy+Olafsen+fra+T%F8nsberg+Triathlon+er+57+%E5r%2C+men+fullf%F8rte+UltraBirken+like+elegant+som+NXTRI.+Tiden+ble+9+timer+og+20+minutter+p%E5+26.plass+%28foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29.
Jørn Willy Olafsen fra Tønsberg Triathlon er 57 år, men fullførte UltraBirken like elegant som NXTRI. Tiden ble 9 timer og 20 minutter på 26.plass (foto: Bjørn Hytjanstorp).
Per+Olav+B%F8yum+var+best+av+de+som+ellers+l%F8per+mye+ultral%F8p.+Sogningen+kr%F8p+s%E5+vidt+under+8+timer+%287.57%29+og+ble+nummer+8+i+herreklassen+%28foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29.
Per Olav Bøyum var best av de som ellers løper mye ultraløp. Sogningen krøp så vidt under 8 timer (7.57) og ble nummer 8 i herreklassen (foto: Bjørn Hytjanstorp).
40-%E5ringen+J%F8rgen+Synnestveit+fra+Nannestad+l%F8p+inn+til+13.plass+med+tiden+8.13+%28foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29.
40-åringen Jørgen Synnestveit fra Nannestad løp inn til 13.plass med tiden 8.13 (foto: Bjørn Hytjanstorp).
Einar+Iversen+m%E5tte+gi+seg+etter+138+kilometer+i+UTMB+tre+uker+tidligere%2C+men+denne+gangen+holdt+han+fint+hele+veien+og+ble+beste+l%F8per+50+%E5r%2B+med+19.plass+og+en+l%F8pstid+p%E5+8.26+%28foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29.
Einar Iversen måtte gi seg etter 138 kilometer i UTMB tre uker tidligere, men denne gangen holdt han fint hele veien og ble beste løper 50 år+ med 19.plass og en løpstid på 8.26 (foto: Bjørn Hytjanstorp).