Den ekstra Store Styrkeprøven
MBT 6-dagers, terrengrittet som går fra Trondheim til Oslo, ble arrangert for første gang i fjor. Rittet viste seg å være en enorm utholdenhetsprøve som hadde stort frafall av deltagere underveis. I år arrangeres det 737 km lange terrengrittet for andre gang, og på startstreken i Trondheim den 22. juni står venninnene Torgunn Wiig og Line Nestli. De er begge fast bestemt på å gjennomføre kraftanstrengelsen.

Av Bjørn Johannessen

Treningsvenninnene Torgunn Wiig og Line Nestli er begge 40 år og har to barn hver. Og det var via sine jevnaldrende unger de møttes for fire år siden og begynte å trene sammen.
– Vi har begge barn som nå går i 4. klasse, og det var da de begynte på skolen at vi ble kjent med hverandre. De siste årene har vi trent sammen, og da spesielt i form av sykling på sommerstid, forteller jentene som begge bor på Fjellhamar i Lørenskog.

I slutten av juni sykler de MTB 6-dagers sammen, og de er fast bestemt på at de skal fullføre utfordringen. Rittet starter den 22. juni i Trondheim, og målgang finner sted i Holmenkollen den 27. juni. Totalt skal det tilbakelegges 737 km i terrenget, fordelt over seks dager med etappelengder fra 93 til 150 km. I fjor var det mange som undervurderte kraftanstrengelsen og aldri kom i mål.

Påmeldt og vant
Selv om det er sykling både Torgunn Wiig og Line Nestli nå trives best med og bruker mest tid på, har de begge en god og allsidig treningsbakgrunn med blant annet merker i alle de tre disiplinene i Birkebeinertrippelen.

– Jeg har løpt stort sett hele livet, men deltagelse i konkurranser begynte jeg ikke med før jeg ble voksen. Jeg har blant annet løpt et par maraton og gått Vasaloppet to ganger. I 2002 begynte jeg å sykle og deltok i turritt som Birken, Grenserittet og Raumerrittet, men det har hele tiden vært på et mosjonsnivå, forklarer Wiig.

Line Nestli drev i barne- og ungdomsårene på med basketball, mens hun i gymnastiden gikk over til løping og deltok i en del mosjonsløp.
– Etter at jeg begynte å studere og fikk barn ble det imidlertid totalt slutt for en periode. Men så tok jeg opp treningen igjen i 2005/06. Siden det alltid har vært løping som har ligget mitt hjerte nærmest, var det også det jeg startet opp igjen med da. Men så pådro jeg meg en akillesskade og fant fram sykkelen for en periode for å komme meg gjennom skaden. Det viste seg at jeg syntes sykling var veldig morsomt, og siden har det vært sykling og deltagelse i turritt jeg har brukt mest tid på, forteller Nestli om sin idrettslige bakgrunn.

Sykkelritt som går over flere dager har imidlertid ingen av dem deltatt i før.
– Selv har jeg alltid hatt en drøm om å sykle Trondheim – Oslo på landevei. I fjor syklet vi Lillehammer – Oslo sammen, og jeg følte da at nå var tiden inne for å sykle hele veien fra Trondheim. Men jeg synes landevei blir litt kjedelig i lengden, så når det i fjor ble muligheter for å sykle i terrenget isteden, ble vi enige om å melde oss på der, forteller Nestli.

– Deretter fikk vi greie på at Intersport hadde en konkurranse der man kunne bli sponset og få hjelp til å oppnå et sportslig mål man hadde satt seg. Vi sendte inn en søknad og håpet på det beste. I slutten av januar fikk vi vite at vi var blitt trukket ut, forteller jentene som har blitt sponset med både sykler og annet utstyr.

Med sin bakgrunn har de begge gode kunnskaper om trening og forberedelser til enkeltritt, men er uerfarne når det gjelder forberedelser til konkurranser som går over flere dager. Til dette får de treningsveiledning og råd fra Henrik Oftedal som jobber på Intersport Foss, Strømmen. Oftedal er tidligere skiskytter på juniorlandslaget, hevder seg blant de beste i blant annet Birkebeinerrittet og har vunnet aldersklassen sin i Birkebeinertrippelen.
– Henrik kjenner oss fra tidligere og vet hvor vi står. Han har ikke gitt oss noe spikret opplegg, men isteden bidradd med tips underveis når vi har spurt. Han har også veiledet oss i forhold til de siste forberedelsene og gitt oss innspill på hva vi bør tenkte på i forhold til at dette er et etapperitt og ikke enkeltritt, forklarer de.

Prioriterer trening
Wiig og Nestli ligger begge på 8-10 treningstimer i uka, fordelt over fem dager. Om vinteren blir det hovedsakelig ski og sykkelrulle, mens sykkelen og joggeskoene blir funnet fram om våren.
– Men etter at vi meldte oss på til 6-dagers, har vi økt treningsmengdene en god del. Vi veksler mellom mengdeuker og lettere uker, men har to faste intervalløkter hver uke. En med korte, intensive intervaller, og en dag med lange intervaller. Langintervallene kjøres på sykkel, mens vi varierer litt mer på økta med kortintervaller. Vi har også langturer på opp til fem timer, forklarer Line og Torgunn om treningsopplegget sitt.

Tross familie og jobb er begge to fast bestemt på å få tid til trening i hverdagen også.
– Siden jeg jobber turnus som intensivsykepleier på Akershus Sykehus, har jeg en del formiddager der jeg kan trene før jeg skal på nattevakt eller helgevakt. Men det er steinhard prioritering, og jeg prioriterer trening framfor andre fritidssysler, kan Torgunn Wiig berette.

Line Nestli er utdanner farmasøyt og jobber som kvalitetsleder på sykehusapoteket på Lørenskog.
– Det er selvfølgelig en utfordring og en kabal som må gå opp i forhold til resten av familien. Jeg er så heldig at jeg har fri på fredager, så jeg prøver å ta den største mengdeøkta mi da. Ellers blir det ofte trening tidlig om morgenen eller på kveldstid etter at ungene har lagt seg. Hele familien liker å trene, så det meste vi har av fritid går med til trening, forteller tobarnsmoren.

Vanvittig påkjenning
Den 22. juni går starten på Styrkeprøven i Granåsen i Trondheim, og i løpet av de neste seks strabasiøse dagene vil jentene fra Fjellhamar få svar på om treningen og forberedelsene deres har vært gode nok til å komme seg hele veien over til Oslo og Holmenkollen.
– De største utfordringene vil være smerter i muskler og ledd, og å holde oss skadefrie og unngå ulykker. Mange er ikke klar over hvor vanvittig påkjenningene er, men vi har respekt for utfordringen og kommer til å holde igjen i starten. Vi må hele tiden tenke på at det kommer en dag i morgen. Så kan vi heller kjøre oss opp etter hvert. Vi er ganske sta begge to og føler oss godt forberedt. Vi har dessuten fått noen gode råd far en del som var med i fjor. Hovedmålet vårt er å fullføre og komme til mål i Holmenkollen den 27. juni, men konkurranseinstinktet er jo der når vi får på oss startnummer, ler de.

– Hvilke styrker har dere som gjør at dere kommer til klare å gjennomføre?
– Vi er mentalt sterke begge to, og det tror jeg vi kommer veldig langt med. Dessuten er vi humoristiske og positive jenter, så jeg tror vi skal klare å pushe hverandre. Når den ene har det litt tungt, så tar den andre fram noe artig for å holde humøret og motet oppe. Det er viktig å være et godt team, og det tror jeg mange fikk en overraskelse på i fjor. Turen fra Trondheim til Oslo er et ekteskap man har i seks dager, mener Line Nestli.
------------------------------------------------------------------------------------------



Bli medlem! Les flere sykkel- og kondisjonsartikkler og få 9 feite Kondisnumre hvert år!
Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
JUNI 2009
ÅRGANG 2009
KONDISARKIVET