Slik trener jeg
Alder: 19 år

Bosted: Oslo (født og oppvokst i Hurdal)

Yrke: Studerer matematikk og økonomi på Blindern

Klubb: Hurdal IL

Trener: Runar Bålsrud

Idrett: Løping og langrenn

Perser: 1.59,9 på 800 m, 3.58,28 på 1500 m, 8.24,95 på 3000 m, 14.29,43 på 5000 m og 9.13,26 på 3000 m hinder

Meritter: Løping: NM junior: 2 gull og 1 bronse 5000 m, 1 gull og 1 sølv 1500 m, 1 bronse 2000 m hinder, 6 sølv i NM terrengløp. Nordisk mesterskap junior: 1 sølv og 1 bronse på 3000 m hinder, 1 bronse 5000 m og 2 bronse terrengløp. EM junior: 13. plass 5000 m og 26. plass terrengløp.

Langrenn: Norgescup: 1. plass 15 km fristil, 2. plass 10 km fristil, 3. plass 15 km fellestart, 4. og 5. plass sammenlagt.



På ei drøy uke i august tok han gull på 5000 m i junior-NM og sølv og bronse på 3000 m hinder og 5000 m i nordisk mesterskap. Men 19 år gamle Sindre Buraas har ennå ikke bestemt seg for om han skal bli løper eller skiløper når han blir stor.


Av Runar Gilberg


Foreløpig sier han "ja takk, begge deler", og en leiken allsidighet har vært et kjennetegn ved Hurdal-gutten hele livet. Som liten var han med på mange forskjellige idretter i idrettslagsregi, og på fritida var han mye ute, både for seg sjøl og med familien. Onkelen, Fredrik Bakken, var i sin ungdom en sterk langdistanseløper med blant annet 1.05.21 på halvmaraton, og Sindre ble tidlig stimulert til å være i aktivitet ute. Han har prøvd seg i blant annet langrenn, hopp, kombinert, orientering, triatlon og løping.


Fremdeles liker Sindre å være ute og leike, og han mener at en relativt liten treningsmengde i noen grad blir oppveid ved at han er mye i aktivitet utenom de timene som blir ført inn i treningsdagboka.


Og foreløpig har denne blandingen av leik og målbevisst trening gitt gode resultater i både langrenn og løping. Som langrennsløper har han markert seg i Norgescupen, og i løping har han en rekke medaljer fra både norsk og nordiske mesterskap.


- Hvilke mål har du framover?


- Målet er å finne den idretten som passer meg best og som jeg kan få så gode resultater som mulig i. Jeg ønsker å fortsette med å kvalifisere meg for internasjonale mesterskap, for det har vært veldig morsomt så langt. Siden det er morsomst å gjøre det bra, kommer jeg til å velge den idretten som jeg kan nå lengst i.


For å komme langt gjelder det å trene godt å holde seg skadefri. I høst skal jeg delta i VM motbakkeløp, og så er jeg i tvil om jeg vil delta i terrengløpa utover høten siden det kan komme i konflikt med oppkjøringa til skisesongen. Til vinteren håper jeg å få til topp 10-plasseringer i Norgescupen. Noe uttalt mål om å kvalifisere meg til junior-VM i langrenn har jeg ikke.


- Hvordan trener du?


- Vanligvis trener jeg mellom 7 og 10 timer i uka, men det blir gjerne mer om høsten og noe mindre i konkurransesesongen om sommeren. Jeg bruker å ha en dag i uka, som oftest fredag, hvor jeg ikke trener, men gjerne er ute og finner på et eller annet. Til gjengjeld trener jeg to ganger to-tre dager i uka. Dersom jeg ikke har konkurranse i helga, har jeg vanligvis to intervalløkter. Den ene er i terrenget der jeg kan løpe for eksempel 8 x 600 m med maks ett minutts pause. Noe sjeldnere trener jeg på bane, men når jeg gjør det, tar jeg i en del mer. Det kan være for eksempel 6 x 1000 m med 90 sekunds pause.


Jeg bruker også å ha ei teknikkøkt i uka. Da prøver jeg å finne flyten, enten jeg løper på grus eller gras, og siden det går i brukbar fart, blir det en slags intensitet 3-økt.


Ellers sper jeg på med rolige turer og stigningsløp. Nå seint om sommeren kan den lengste turen være opp i halvannen time.


Om sommeren går jeg ikke på rulleski, bortsett fra en sjelden gang, som restitusjon hvis jeg er sliten til beins. Da kan jeg også finne på å bruke sykkelen.


Utover høsten blir det mer rulleski og en del styrketrening. Om våren har jeg brukt å trene litt spenst, og det tenker jeg å gjøre mer av.


- Har du noen bestemt filosofi bak treninga di?


- Hovedtankegangen er at jeg skal trene slik at jeg holder meg skadefri. Derfor prøver jeg hele tida å ha noe å gå på. I stedet for å ta ut alt i et jafs, øker jeg mengden gradvis. Samtidig prøver jeg å trene slik at jeg er i form når jeg skal konkurrere. Det er morsomst når en klarer å prikke inn formen.


Storparten av treninga foregår på mjukt underlag, og jeg tror heller ikke at jeg taper noe på å legge inn en rolig sykkel- eller rulleskitur når beina er tunge.


- Skader?


- Jeg har ikke hatt noen langvarige skader, bare tråkka over på fjelltur. Et par ganger har også ei stiv hofte stansa meg, men det har gått fort over. Stive legger regnes vel ikke som skade. Forhåpentligvis vil jeg bli gradvis sterkere slik at jeg tåler både mer mengde- og mer fartstrening, avslutter en takknemlig Sindre Buraas.


- Uten hjelp og støtte fra pappa Roar og trener Runar hadde jeg nok ikke fått oppleve alt det fine idretten har gitt meg.

------------------------------------------------------------------

Bli medlem! Les flere treningsartikler!
Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
SEPTEMBER 2008
ÅRGANG
2008

KONDISARKIVET
oversikt over alle artikler siden juli 1998. Les smakebiter fra 2001 og alle senere år.