Hva gjør du for å få god glid og godt feste?
I denne artikkelen vil jeg ta for meg litt om hva som trengs av preppeutstyr og smøring for å få et godt resultat hva gjelder glid og feste.

Av André Mehnert, Bull Ski & Kajakk

Som i alle yrker trenger også den som skal preppe og smøre ski godt verktøy for å få best mulig resultat. Et godt smørejern, en skarp sikling, et rillejern og en smørekork med god friksjon er viktig, men det aller viktigste er at du har et par gode ski. Du kan jobbe med metting og prepp til du blir ”blå” i ansiktet – så lenge du ikke har et par gode ski, vil resultatet aldri bli 100 prosent.

Skiens betydning

Jeg vil derfor kort komme inn på skiens betydning for et godt resultat.

At vi må ha fokus på å plukke ut rett ski, er det ingen tvil om. Etter min mening er det kun noen få butikker som kan dette. Bor du i Oslo, er det ingen tvil om at du bør handle hos Bull Ski & Kajakk, Milsluker'n Sport eller Oslo Sportslager for å få de beste produktene. I disse butikkene finner du en ekspertise på plukk av ski, smøring/prepping og slip som vanlige sportsbutikker ikke har. Mange av de ansatte er skiløpere eller tidligere skiløpere, og de jobber enten som servicefolk eller trenere i langrenn ved siden av butikkjobben.

På topp verdenscup- eller Norgescup-nivå er det min påstand at skiene betyr 95 prosent av et godt resultat. Jeg kommer i denne omgang ikke mer inn på årsaken til hvorfor det er akkurat slik på dette nivået, men ofte når man ser nordmenn bli glidd fra i et renn, er det ikke bare produktene under skien som er avgjørende. At paret er godt, betyr mest.

For turløpere og mosjonister betyr skien ca. 70-80 prosent. Med det mener jeg, som jeg nevnte innledningsvis, at du kan jobbe med prepping og få god glid, og med riktig smøring og få feste, men om skien ikke er god nok, hjelper det lite. Det er viktig å få en ski tilpasset kroppsvekt og teknikk, dvs. en ski som er myk nok.

På alle nivåer i langrenn er det jakten på det mykeste ski paret i forhold til kroppsvekt som er interessant. Hele poenget med klassisk skiløping er å gå avslappet og rytmisk på ski. For å få til det, er man avhengig av godt feste, og for å få godt feste, må skien være myk nok.

Er skien for stiv, må man jobbe mye mer for å få feste i hvert fraspark. Dette vil over tid og underveis i et langt turrenn tære på kreftene. De siste milene i et slikt renn har man som regel nok med å konsentrere seg om å komme til mål og gå teknisk bra på ski. Hvis skiene da i tillegg er for stive, kan glipptakene bli mange og vonde.

Konklusjon: Myke ski = gode skiopplevelser

Det siste jeg vil si om selve skiene er at du ikke skal tenke så mye på merke. En god ski er en god ski uansett merke. Og ikke legg for stor vekt på lengden heller. Må du opp eller ned 5 cm i forhold til det du er vant med, så er spennet på skien det viktigste, ikke lengden.

Grunnarbeidet

Når det gjelder prepping og smøring av ski, har prinsippene for et godt resultat i mange år vært de samme. Et nøyaktig og godt grunnarbeid gir det beste resultatet i lengden. Problemet for mosjonister og elitemosjonister er å orientere seg i jungelen av nye produkter. En har sjelden tid og ressurser til å sette seg inn alt som skjer, og en kan mange ganger bli litt frustrert over hvor komplisert det hele ser ut til å være. Men det er ikke det!

Produktjungelen forvirrer mer enn den behøver. For å si det enkelt, velg deg ut ett eller to smørings-/produktmerker, lær deg dem å kjenne og ikke bry deg om noe annet. Først når du har de ”under huden” kan du gå videre. Mange glemmer at de som små måtte lære å krabbe før de kunne gå og gå før de kunne løpe.

For en mosjonist eller elitemosjonist betyr det lite om det er Swix, Rode, Toko, Rex, Ski Go eller en miks av disse i glid- og festesonene under skiene. Så lenge utøveren kjenner produktets bruksområde og har testet det ut på det aktuelle føret, er det det som betyr noe. Klister, voks og glidprodukter er ikke vanskelig. Men de må testes og prøves ut. Det er først når man slurver med dette, at det blir komplisert. Og man har ingen andre enn seg selv å skylde på!

Ingen snarveier

For å bli god til å preppe må en preppe mye, for å bli god til å smøre må en smøre mye ski. Det finnes ingen snarveier, dessverre! Gå på kurs i de tidligere nevnte butikker og spør om produktene. Gå ut og skaff deg erfaring. Og smør dine egne ski foran både de mindre viktige og viktige rennene. Det er på de mindre viktige konkurransene du får erfaringen frem mot Marcialonga, Holmenkollen Skimaraton, Vasan og Birken.

Selv om folk har forskjellig behov og noen er mer utstyrsfriker enn andre, skal jeg forsøke å gi noen tips om hva som er et minimum du må ha i kofferten, og hva du kan ha om du ønsker å ha litt dyrere produkter. Jeg kommer ikke til å nevne så mange produktnavn. Og om jeg skulle nevne noen, betyr det ikke at de andre er dårligere. Jeg bare bruker min erfaring som eksempler. Hos Bull Ski & Kajakk selger vi det meste uansett. Det er rett og slett fordi det er nyanseforskjeller og man ikke med 100 prosents sikkerhet kan si at det ene er bedre enn det andre.

Glid

På glid trenger du en myk glidvoks til metting/lagring/rensing. Den gjør sålen fin og fet, hindrer oksidering og du unngår å få en hvit, tørr såle.

Videre trenger du en glider som går under 0 grader, altså på den kalde siden av skalaen og en på motsatt side, på den varme. På begge sider har vi lavfluorprodukter (LF) og høyfluorprodukter (HF). Høyfluorproduktene er mer smussavstøtende enn lavfluor og anbefales særlig på skitten, fuktig/våt snø. Men det kommer helt an på hvor mye penger du vil legge i dette. Til trening duger LF helt fint.

Av utstyr trenger man et smørejern til å varme inn glidvoksen med, en sikling til å skrape av overflødig voks med og en børste til å børste ut det siste av voks på glid sonen med slik at strukturen i skien kommer frem igjen.

Glidvoksen varmes inn og avkjøles i romtemperatur i 15-20 min før den sikles og børstes.
På høyere nivå enn dette gjør man de samme prosessene litt oftere og med dyrere produkter, men prinsippene er identiske.

Feste

På smøringssiden dreier det seg om festevoks og klister. Enkelt forklart brukes voks på finkornet snø opp mot og litt over 0 grader og klister på begge sider av nullpunktet ved grovkornet snø med mye slitasje.

Man trenger 4-5 vokstyper og 4-5 klistertyper for å kunne gå på ski og smøre gode ski.

I alle kofferter bør det være en slitesterk grunnvoks og et slitesterkt grunnklister. For eksempel grønn Toko grunnvoks og blått Rex klister. Valget av festevokser bør i tillegg til grunnvoksen bestå av en blå type, Swix blå ekstra, en fiolett voks opp mot 0, Rode Multigrade og en på pluss siden, for eksempel Ski Go racing 0/+4

Når det gjelder klister, så ville jeg, i tillegg til grunnklisteret, valgt et universalklister (Rode Multigrade), et klister for våt nysnø (Rode Rossa spesial) og et for grovkornet våt snø (Ski Go racing +3/+20). Skulle jeg anbefale et klister til, ville det bli et såkalt sølvklister, for eksempel Start universal eller Swix K21N som har den egenskapen at de ikke iser så lett på blandingsføre der det for det meste er våt snø, men man får islag av tørr snø.

Tommelfingerregelen for pålegging av voks er at det første laget med grunnvoks varmes inn med et smørejern og avkjøles, gjerne ute, før man legger på ”dagens” festesmørning. Dagens smøring anbefaler jeg å legge 4-6 lag av.

Voks legges lettest på utendørs når voksen er kald. Fordi vi ønsker å legge på mange tynne lag er det lettest å få til med en hard voks. Varm festevoks innendørs er vanskelig å legge i tynne lag. Hvert lag korkes ut før man legger på nytt. Det er best å bruke en syntetisk kork med god friksjon.

Som med voks, legger en på grunnklisteret først når en skal smøre med klister. Dette avkjøles, akkurat som med grunnvoksen, utendørs. Forskjellen mellom pålegging av voks og klister er at klister må legges på inne for best mulig resultat. Bare de mest drevne klarer å legge på klister ute. Ute blir klisteret gjerne alt for hardt til å kunne legges ordentlig på. Innendørs ville jeg anbefalt å gjøre klisteret mykt og lett å legge på med for eksempel en blåselampe eller en varmluftspistol.

Som med voksen anbefales også 4-6 lag med klister. Disse lagene må være tynne og avkjøles ute mellom hvert lag. Dette fordi de da herdes bedre, blir hardere og tåler mer slitasje.

Tykkelsen på klister kan du variere etter hvordan du legger det på, og dette baserer seg veldig stor grad på erfaring. Men ikke klem ut for mye av tuben av gangen. En tynn film på skien er nok. Om du ”punkter” eller legger fiskebeinsmønster under skien, så pass på å ha litt avstand mellom punktene. Da blir det tynnere. Det er bedre med et tynt lag som du ved behov kan påføre litt mer av, enn for tykke lag som du må fjerne. Det siste kan fort bli grisete.

Skaff deg erfaring

I skrivende stund begynner snøen og legge seg i de høyeste delene av Nordmarka, og de store skidestinasjonene har allerede 50-100 cm fin nysnø.

Det er fra nå av og frem mot de store rennene senere i vinter formen spisses og antall timer på ski teller mye. Husk at 300-500 treningstimer, topp form, topp glid og det beste utstyret fort kan føles bortkastet når du står på startstreken og ikke har riktig smurte ski.

Stol på deg selv! Ta deg tid til å eksperimentere litt tidlig på sesongen! Gjør deg noen erfaringer!

Ha en fin og snørik vinter på selvsmurte ski!

------------------------------------------------------




Les flere skiteknikkartikler i KONDIS
Bli medlem i KONDIS og få hele 8 nummer i året med KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
Desember 2007
ÅRGANG 2007
KONDISARKIVET oversikt over alle artikler siden juli 1998. Les smakebiter fra 2001 og alle senere år.