En annerledes skiteknisk reise
Jeg har hatt gleden av å kjenne Trude Dybendahl Hartz i ett og et halvt år. Den tidligere verdensmesteren på ski har, på oppfordring fra egne teknikkursdeltakere, skrevet boka ”Større skiglede med bedre teknikk”.

Dette er en annerledes bok om skiteknikk enn de vi er vant med. Trude bruker egen bakgrunn og erfaring fra langrennssporet og fra jobben som coach når hun tar deg med på det hun beskriver som en ”teknikkreise”. Forfatteren veileder leseren til hvordan han/hun bedre skal bli kjent med og reflektere over sitt eget bevegelsesmønster og kropp. Trude har spørsmålene som kursdeltakeren selv må finne svarene på. Rytme, flyt, posisjoner og utgangsstilling står sentralt i denne bevisstgjøringen av egen teknikk. Forfatteren påstår at den som går bedre på ski også får en økt helseeffekt nettopp fordi kroppen belastes sunnere.

I innledningen gir hun en lang introduksjon til bokas oppbygning og smakebiter på innholdet. Kapitlet ”Plattformen” retter oppmerksomheten mot skjelettets rolle i forhold til utgangsposisjonen. I de to neste kapitlene beskrives de ulike teknikkene og hvordan de kan brukes mest mulig effektivt. Til slutt presenteres ulike former for barmarkstrening og nyttige utstyrstips.

Leseopplevelse

Gjennom hele boka trekkes det inn eksempler fra både egne og kursdeltakeres opplevelser. Boka er rikelig illustrert med øvelser på ski og barmark. Dette krydrer boka og gjør den til en leseopplevelse i seg selv. De fleste skigåere med mål om å utvikle egen teknikk, både nybegynnere, turløpere og toppløpere, kan ha nytte av boka. Personlig mener jeg at få av dagens toppløpere som går så bra diagonalgang som Trude, og bildene av henne i denne teknikken kan være et idealbilde for mange.

Trude forklarer utfyllende og levende hvordan utøverne selv skal bli bevisst egne bevegelsesmønstre og kunne gå inn og endre på disse.

Innholdsmessig formidler boka på en svært god måte skiglede- og opplevelse. Det skal være moro å gå på ski, og enda mer moro blir det når teknikken bedres!

Når Trude skal forklare noe, bruker hun ofte mange ord. Det er gjennomgående med en del repetisjoner, både språklig og i billedbruken. For en som kjenner til hvordan hun jobber, virker dette noe forstyrrende, og forfatteren kunne med fordel vært mer kortfattet. Derimot vil en som ikke kjenner til måten hun jobber på, muligens oppleve dette annerledes nettopp fordi repetisjoner kan bidra til å få leseren til å huske bedre.

Utstyrs- og klesråd og tips til barmarkstrening er et pluss. Kanskje kunne hun viet noen få sider også til treningsforslag?

Noen vil kanskje savne skøyteteknikk i denne boka. Personlig mener jeg det er et godt valg kun å konsentrere seg om klassisk teknikk. Det er denne stilarten Trude selv er best i, og det er mange turløpere (som nok vil utgjøre den største andelen av målgruppa) som i hovedsak går klassisk. Likevel har Trude satt leseren inn i en måte å jobbe med teknikk på som kan overføres til både skøyting og andre bevegelsesmåter.

Solfrid Braathen


Bli medlem i KONDIS og få hele 8 nummer i året med KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
NOVEMBER 2007
ÅRGANG 2007
KONDISARKIVET