”Styrketrening - i individuelle idretter og ballspill”

Forfattere: Eystein Enoksen, Espen Tønnessen og Leif Inge Tjelta:



På seg selv kjenner man andre, og som den svorne kondisjonsutøver jeg er var min entusiasme noe laber da jeg fikk en bok med tittelen ”Styrketrening” i handa. Det har alltid vært mer tiltalende å snøre på seg joggeskoene eller sette seg på sykkelsetet enn å drive med styrketrening og spensthopp. Sistnevnte har gjerne blitt utsatt til ”i morgen”.

Min skepsis til boka skulle imidlertid fort bli gjort til skamme. Selv en kondisjonsentusiast vil ha stort utbytte av å lese denne boka.

Tittelen ”Styrketrening” dekkende ikke hele bokas innhold, for den tar i like stor grad tar for seg spenst- og hurtighetstrening. Men som det skrives i det innledende kapittelet er styrke, spenst og hurtighet nært beslektede egenskaper som er viktige i de fleste idretter, også i idretter som i utgangspunktet ikke karakteriseres som kraft- og spenstidretter.

Solid faglig inntrykk

Boka består av ti forskjellige artikler/kapitler som dekker hvert sitt emne. Hvert kapittel kan leses separat, og således behøver man ikke lese boka fra perm til perm for å få utbytte av den. Man kan hoppe direkte til emnet man føler er mest relevant.

Etter først å ha lest det innledende kapittelet hoppet jeg til det siste kapittel som tar for seg styrketrening i utholdenhetsidretter. Der ble blant annet viktigheten av stabilitetstrening for mage/rygg poengtert, og jeg hoppet derfor videre til kapittelet som omfattet dette emnet. Til slutt fordypet jeg meg i de øvrige kapitlene i boka for å lære mer.

Alle artiklene er skrevet av kompetente fagfolk, og boka har mange bidragsytere. I tillegg er de fleste artiklene vitenskapelig vurdert av forskere utenfor redaksjonen, og det er lange referanselister og henvisninger til annen litteratur på området. Det hele gir i et solid faglig inntrykk.

Til å være en fagbok er den temmelig lettlest. Man behøver ikke all verdens forhåndskunnskap og faglig innsikt for å ha utbytte av boka. Alle henvisningene til praktiske eksempler og undersøkelser som er tatt med gjør boka mer levende og interessant. Den er ikke skrevet så teoretisk som enkelte andre bøker innen treningslitteraturen kan være.

Utholdende styrketrening

Om man skal gå litt nærmere inn på bokas innhold, så starter det hele med en introduksjon til hva muskler og muskelfiber er, og hva som bestemmer vår muskelstyrke. Det forklares også hvilke endringer som skjer i muskulaturen ved styrketrening. Det hele på en lett forståelig og overbevisende måte.

Det påfølgende kapittelet tar for seg testing av styrke, spenst og hurtighet, og hvordan og hvorfor dette bør gjennomføres. Deretter følger tre kapitler som omhandler henholdsvis styrke, spenst og hurtighet. Dette er også interessante kapitler, selv sett fra en kondisjonsutøvers synspunkt. Blant annet forklares det hvordan utholdende styrketrening er med på å bedre arbeidsøkonomien (teknikken). Grunnleggende treningsprinsipper som riktig treningsbelastning, prestasjonsevne, restitusjonstid og progresjon blir også gjennomgått. Statisk og dynamisk styrke forklares, og treningen grupperes i utholdende-, maksimal-, eksplosiv- og volumøkende styrke. Det forklares hvordan hver av de forskjellige typene skal planlegges og gjennomføres. Generelt for boka kan det sies at den inneholder både mange og gode treningsforslag for de enkelte idretter.

Det er også lagt inn et eget kapittel om styrke- spenst- og hurtighetstrening for barn og ungdom, og her forklares hvordan og hvor mye denne gruppen skal trene. Det deles dessuten opp i forskjellige aldersgrupper, og det hele vinkles mye opp mot lek med dertil hørende aktivitetseksempler. Progresjon, utvikling og hva det bør legges vekt på ved gjennomføring blir også tatt opp.

Noe som savnes i boka er trening for de som ikke lenger er ungdommer, men derimot har kommet over sine fysiske toppår. Skal man ta noen spesielle hensyn og gjøre tilpasninger av treningen ved stigende alder?

Stabilitetstrening

Et av de mest sentrale kapitlene i boka er, slik jeg ser det, kapittelet som går på trening av rygg og buk. Det blir her poengtert viktigheten av god stabiliseringskontroll, og man får på en enkel måte forståelsen av hvorfor. Dessuten blir statusen til den tradisjonelle situpsen nedgradert på en saklig og faglig måte og erstattet av mer hensiktsmessige øvelser under tittelen ”Riktigere trening av buk og rygg”. Her er mange eksempler på øvelser beskrevet i tekst og bilder, og man får egentlig lyst til å starte treningen med det samme. Dette kapittelet er for øvrig hentet fra en bok med tittelen ”Buk- og ryggtrening” som ble utgitt av Olympiatoppen i fjor.

Bokas avsluttende kapittel tar, som tidligere nevnt, for seg styrketrening for utholdenhetsidretter. Oksygenopptak, utnyttingsgrad og arbeidsøkonomi er vurdert i forhold til styrketreningen, og resultater av flere studier og forskningsrapporter er gjengitt. Det forklares også hvordan utholdenhetsutøvere bør trene styrke, og det er dessuten satt opp et eget spenstprogram for løpere bestående av åtte illustrerte øvelser.

En ting som mangler i boka er et stikkordsregister, men boka er bygd opp såpass oversiktlig og ryddig at man likevel finner fort fram til det man leter etter.

Boka er lettlest, interessant og inspirerende selv for en utholdenhetsutøver, og er absolutt verdt pengene.

Pris: 379 kr

Bjørn Johannessen

.....................................................

I siste nummer av Kondis kan du lese et 5 siders utdrag fra boka.
Bli medlem i KONDIS og få hele 8 nummer i året med KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
JUNI 2007
ÅRGANG 2007
KONDISARKIVET