Terrengsko
I Norge har vi lange tradisjoner for å løpe utenfor asfalt og grusvei. Forholdene er gode, så finn frem løpeskoene som tåler ekstra tøff slitasje. Hva finnes av modeller på markedet? Og hvordan fungerer de? Vi har testet et utvalg.


Av Tor Fauske, Löplabbet


Terrengskoene har stort sett alltid blitt stemoderlig behandlet hos de store leverandørene. Det var først mot slutten av 1980-tallet at vi så de første hybridene på markedet. Grunnen er enkel; de store markedene i USA og Europa etterspurte ikke terrengsko slik vi kjenner dem. Når det først ble etterlyst, var det sko som skulle tåle løping på myke og brede ridestier. En modifisert asfaltmodell, det vi kaller en hybrid, gjorde nytten. Det gav mindre utviklingskostnader og løperne ble fornøyde. I dette robuste landet langt mot nord etterspør vi sko til røffere terreng. Overdelen skal tåle tøff slitasje fra lyng og kvist. Mellomsålen bør ha en lavere profil for å hindre overtråkk i ulendt terreng. Og yttersålen skal ha godt grep, særlig på våte steiner og røtter. Det er ofte den største utfordringen. Når leverandørene endelig kommer med modeller som duger, blir de allikevel tatt bort fordi salgstallene i Norge ikke er høye nok for å ha modellene i kolleksjonen.

Hva er terrengløping?
For mange er løping i terrenget for det meste løping på skogsbilveier med noe innslag av brede fine stier. For dem kan asfaltsko eller hybridmodeller fungere. Svakheten til asfaltmodellene er holdbarheten i overdelen, særlig hvis de blir mye våte. Hybridmodellene har asfaltskoens mellomsålen, men en mer robust overdel som tåler slitasje fra kvister og lyng og en yttersåle som er grovere for bedre grep - særlig på myk skogsbunn.

Definisjonen på hva som er løping i terrenget vil variere fra landsdel til landsdel. I Østlandsområdet er det ofte myk skogsbunn. På Vestlandet er det løping på fjellet. Her finnes mye stein og røtter som ofte er våte. Nordover kan det også være mykt underlag, men her finner du ofte mye lyng som sliter hardt på overdelen. Hvilke type terreng og underlag du skal bruke skoene i er viktig å ta med seg når du skal se på nye. Ta det opp med ekspeditøren og be ham finne flere modeller for ditt behov.

Hva skal du se etter?
Hvis du løper mest på skogsbilvei og fine stier, er støtdemping nesten like viktig som når du løper på asfalt. Er det stort sett tørt der du løper, fungerer asfaltmodellene godt. Mange av dem har også en gummi som gir godt grep på glatte steiner og røtter. Skal skoene tåle røffere behandling og det er bløtt, kan hybridene være et bedre alternativ. Merk deg at de ofte ikke gir samme smidige stegavvikling som asfaltmodellene. Løper du mest i ulendt terreng og på små stier, er grep og god stabilitet mot overtråkk kanskje det viktigste. Hvilke grep du trenger, avhenger av underlaget du løper på. Myk skogsbunn krever ofte gode knotter. Våte steiner og røtter stiller krav til et annet grep. Her må gummien suge seg fast i underlaget. Underlaget gir ofte så god variasjon at du ikke trenger å være like opptatt av stabilitet mot overpronasjon og støtdemping. Sålen bør ha lav profil slik at du unngår å tråkke over. Merk deg at du alltid trenger noe tid på å venne deg til løping i terrenget. Det gjelder særlig på våren. Overdelen må tåle røff slitasje og den må tåle å bli våt av skittent vann. Det sliter hardt på overdelen. Mange er opptatt av vanntette sko for terrengbruk. Løper du mest i skikkelig terreng, er ikke dette viktig. Da tråkker du fort ned i søle og vann som gjør at det renner ned i skoen. Da kommer ikke vannet ut. Velg en sko som ikke er vanntett og kjøp en neoprene-sokk som gjør at du holder varmen. Dette gjelder særlig om høsten.

Årets test av terrengsko
Vi har testet et utvalg av modeller for terrengløping. Modellene er testet av den samme gjengen som tidligere i år testet asfaltmodeller. Seks løpere, tre gutter og tre jenter, har testløpt modellene i minimum 30 km. Alle modellene er testløpt av minimum fire løpere. Underlaget er en kombinasjon av asfalt, skogsbilvei og skikkelig terreng. Alle testløperne har fylt ut et subjektivt testskjema. Til slutt har vi diskutert hver enkelts erfaring for å sammenstille dataene.

I årets terrengskotest har vi vurdert støtdemping og løpsfølelse. Vurderingen går fra 1 til 6 der 6 er best score. Vi har imidlertid ikke vurdert stabilitet for dem som overpronerer siden dette ikke er like viktig i terrenget. Underlaget gir ofte så mye variasjon at pronasjonskontroll ikke er nødvendig. Vi har ikke gitt score på stabilitet i ulendt terreng eller grep siden dette varierer mye i forhold til hvilket underlag du løper på. Vi har beskrevet bruksområde i den subjektive vurderingen under hver sko.


Adidas Supernova TR
(bilde: k075-Adidas-Supernova-TR.jpg)
Adidas Supernova TR er en hybridmodell, det vil si en modell mellom asfaltsko og terrengsko. Passformen er som vi kjenner fra Adidas; den passer til mange typer av føtter. Den kan være litt bred for smale dameføtter. Overdelen er vannavvisende. Modellen har meget god støtdemping. Den fungerer fint for alle som løper på variert underlag, litt asfalt, grus og terreng. Supernova TR er også en smidig modell og passer til raskere turer på sti. Løper du mye i ulendt terreng, vil modellen føles for lite stødig. Yttersålen har knotter og sitter godt på myk skogsbunn og på glatt skogsbunn. Løper du mye på stein og røtter som gjerne er våte, er den glatt. Supernova passer best for løperne som vil ha en modell ikke kun for terreng, men også til løping på litt asfalt og grusvei. Er du ute etter en raskere sko for intervalltrening på sti, kan denne være et alternativ.
Støtdemping 5
Løpsfølelse 4
Pris: 1200 kr
Kondismedlemspris: 1020 kr
Kondismedlemmer får 15% avslag i Løplabbets butikker

New Balance 872
(bilde: k075-new-balance-872.jpg)
New Balance 872 er en rendyrket terrengmodell. Profilen er lav og den gir god stabilitet i ulendt terreng. Passformen er ganske bred. Den kan føles litt lav over tåboksen og mange synes den var flat i innersålen. Overdelen virker ikke solid i røft terreng. En av testløperne fikk en rift i overdelen tidlig. Hvis du har overpronasjon, er denne modellen svært ustabil og du bør styre unna den. Den har bra demping og kan brukes også på grus. Yttersålen gav godt grep både på vått underlag og mykt underlag. 872 er en anvendelig terrengmodell som passer hvis du løper i variert terreng. Den takler ulendt terreng bra, og er også fin hvis du løper på grusvei når du krysser mellom stiene.
Støtdemping 3
Løpsfølelse 4
Pris: 1000 kr
Kondismedlemspris: 850 kr


Kondismedlemmer får 15% avslag i Løplabbets butikker

.....................................................

Les de 6 andre terrengskotestene (og en rekke andre tester) i KONDIS
Bli medlem i KONDIS og få hele 8 nummer i året med KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
JUNI 2007
ÅRGANG 2007
KONDISARKIVET