Most i Malaga
 
Det kunne vært en vinterferie av den koselige sorten. Tolv dager på solkysten med strandliv, rolige løpeturer og deilig føde. Men drar en på treningsleir med Ragnhild Kvarberg, er det de tøffe øktene som står i kø. Vi gutta som prøvde å henge på, fikk kjørt oss. I senk.

Av Runar Gilberg

Vi vet ikke helt hvor hun henter energien fra, og det er ikke alltid den er til stede i henne heller. Da snur hun etter 5 minutter, og venter til seinere på dagen eller dagen etterpå.

Men så er Ragnhild Kvarberg i gang igjen, og ofte holder hun det gående dag etter dag med terskeløkter, baneøkter, progressive langturer, bakkeøkter og styrkeøkter på halvannen time.

Hun er landets beste mellomdistanseløper. I fjor hadde hun de fire beste norske 800 m-tidene og de tre beste 1500 m-tidene. Den raskeste 1500 meteren gikk på 4.07,14, og skulle hun løpe like fort i år og bli tatt ut til VM i Osaka, så kan undertegnede skrive under på at det er fullt fortjent.

Tidlig og seint

For 26-åringen ligger ikke på den late sida. Solsenga ved bassengkanten i Sør-Spania ble benytta bare en eneste gang – til tross for 20 graders varme og skyfri himmel. Nei, det var trening tidlig og seint, og i mellomtida var fysioterapistudenten engasjert med hovedfagsoppgaveskriving om hvordan en best behandler hopperkne.

Noe av det som kjennetegner treningsopplegget til Kvarberg er at kvalitetsøktene kommer tett. Mange av dem er dessuten så lange at sjøl en ultraløper og en tidligere norsk mester på maraton syntes det var i overkant. Den moderate langturen vi fikk være med på, var på 15 kilometer, og langintervalløkta bestod av intet mindre enn ti 1600 metre.

Jo, vi får kjørt oss, Ole Petter Hjelle og jeg. Dette er vi ikke vant med, og på fire av fem kvalitetsøkter måtte jeg slippe. Kondis-lege Hjelle endte som oftest i det Drillo kaller ”mellomrommet”. Og der var det god plass.

Arvelig belasta

Ragnhild Kvarberg har bestandig likt å løpe. Hun er arvelig belasta fra morsida, og de første elegante løpestega tok hun før hun fylte året. Ikke lenge etterpå sprang hun rundt huset, og så ble det barneløp og skirenn i lysløypa.

Fremdeles finner hun fram skiene og går lange turer i Vangsåsen i helgene.

- Jeg kjøpte meg nye ski i fjor. Da ble det mer svung over skigåinga. Det er artig i seg sjøl og flott kondisjonstrening også for løpere, sier Ragnhild. Hun rangerer langrenn som sin andreidrett mens spinning kommer på tredjeplass.

Men det er mellomdistanseløping som er tingen. Og 1500 m er sjefsdistansen. På spørsmål om hun har tenkt noe på norgesrekordene, svarer hun:

- Jeg er for treig for 800 m-rekorden, som er den svakeste. 1500 m-rekorden har jeg heller ikke tenkt noe særlig på, for den er veldig god.

Pekepinn

Ut fra det vi så i Spania blir vi ikke overraska om hun kommer til å løpe fort også på 3000 m til sommeren. Eller halvmaraton. Terskeløktene gikk unna i 3.30-fart, og det bruker jo å gi en pekepinn på halvmaratonfarten.

- Hva er hovedmålene dine for denne sesongen?

- Det er å sette pers på 800 og 1500 m og kvalifisere meg til VM. Perser jeg med halvannet sekund på 1500 m, er jeg kvalifisert. Det holder også at jeg løper to ganger under 4.10. På 800 må jeg løpe to ganger under 2.01,30. Det er ikke så veldig sannsynlig, og jeg har ikke en gang sjekka om det lar seg gjøre å løpe begge distansene i VM.

Det vil også være et mål å løpe 3000 m under 9 blank til sommeren.

- ... og på lengre sikt?


.....................................................

Les hele artikkelen i KONDIS
Bli medlem i KONDIS og få hele 8 nummer i året med KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
MAI 2007
ÅRGANG 2007
KONDISARKIVET