Det var en gang en sokk...
Før, i de såkalte gamle dager, var en sokk bare en sokk. Da brukte man de samme sokkene uansett om det var til trening, hverdag eller fest.

Så enkelt er det ikke i dag. Tennissokken (de hvite) kan pakkes bort. Deres tid er for lengst forbi. Spesialsokkene har etablere seg på markedet. Det begynner allerede å bli en del år siden løpesokken gjorde sitt inntog. Den var tynnere og satt godt på foten gjennom hele treningsøkta. Transporten av svette og annen fuktighet var god. Skulle man løpe var det løpesokker som gjaldt.

Det er fremdeles løpesokker som gjelder, men markedet har utviklet seg ytterligere. Nå er faktisk ikke en løpesokk bare en løpesokk lenger. Det er mer nyansert enn som så. Det finnes nå også spesialsokker innen løpesokker - alt avhengig av hva slags type løping som står på programmet.

Løpesokkene er dessuten i ferd med å overta (eller i alle fall supplere) noen av egenskapene som tidligere var forbeholdt joggeskoene. Det finnes løpesokker med støtdemping, løpesokker med ekstra stabilitet, løpesokker med ekstra ventilasjon og svettetransport, løpesokker som ikke lukter, løpesokker for trening, løpesokker for konkurranse, løpesokker for kalde dager, løpesokker for varme dager, løpesokker for våte dager...

Kort sagt: utvalget er enormt. De fleste skoprodusenter har sine egen løpesokker, og det samme har produsentene av treningstøy. I tillegg finnes det produsenter som nærmest har spesialisert seg på sokker til alle tenkelige (og utenkelige) aktiviteter.

Dette er for så vidt ikke så overraskende. Er det en ting man som løper skal prioritere høyere enn andre ting, er det hva man har på føttene. Ingenting er så irriterende som å slite med gnagsår og vannblemmer på treningsturen. For ikke å snakke om når sokken er dy gjennomvåt og ligger i en krøll nederst i skoen.

Kondis presenterer her et lite utvalg av de løpesokker som finnes på markedet. Sokkene er listet opp i rekkefølge etter hvor mye de veier. Det er å anta at de letteste og tynneste sokkene er best egnet for konkurranse, mens de noe tykkere (og dermed tyngre) sokkene egner seg bedre for trening og til bruk på kalde dager.

Bjørn Johannessen



Bavac Running
Lav og tynn konkurransesokk fra Bavac. Den har utvendige sømmer som skal forhindre gnagsår og mønsterstrikking som skal bedre ventileringen. Også Bavac opererer med egen høyre- og venstresokk. De virker å være nokså små i forhold til den angitte størrelsen. Running er laget av 46 prosent tactel, 50 prosent nylon og 4 prosent Lycra.
Vekt: 12 gram i str. 46

Anatomical Running Socks
Tynn og lav konkurransesokk fra Nike. Sokken er laget i Dri-fit-materiale og er lett og luftig, bortsett fra hælen som er forsterka med et tykkere materiale. Egen høyre- og venstresokk. Slitestyrken virket ikke å være den aller beste da det oppstod hull i tåa etter tre gangers bruk.
Vekt: 14 gram i str. 46

Falke RU6
Dette er konkurransesokken fra Falke. Den er tynn og lav med luftig materiale over vrista. I motsetning til de andre Falke-sokkene som er grå og svart, er RU6 et fargerikt lappeteppe i blått, rødt, hvitt og svart. Skjøtene mellom de ulike lappene gir noen ekstra sømmer på innsida, uten at disse ser ut til å volde problemer. Stoffet er 65 prosent polypropylen, 35 nylon.
Vekt: 15 gram i str. 46
.........................................................

I dette nummeret av KONDIS!
kan du lese hele 11 sokketester!
 
Bli medlem i KONDIS og få hele 8 nummer  i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
DESEMBER 2006
ÅRGANG 2006
KONDISARKIVET