En usedvanlig bok om en løpetur rundt jorda
I denne boka kan leserne følge Jesper Olsen på hans ferd rundt jorda fra han sammen med russiske Aleksandr Korotkov la ut fra Greenwich i London den 1. januar 2004 og til han vendte tilbake til samme sted den 23. oktober 2005. Da hadde han tilbakelagt 26.232 km til fots og slitt ut 28 par løpesko.

Men dette er så mye mer enn bare en skildring av en eventyrlig reise gjennom fire kontinenter – Europa, Asia, Australia og Nord-Amerika. Det er like mye en åpenhjertig og veldig ærlig fortelling om hva som skjer på det indre plan hos et menneske som utsetter seg for ekstreme fysiske og mentale belastninger. Dette aspektet ved boka bidrar sterkt til å heve den over en vanlig løpebok eller en vanlig reiseskildring.

Selv en som ikke er interesser i løping, vil bli fenget av hans evne til å formidle sine inntrykk av den mangeartede naturen og de forskjellige kulturene han møter. Hans beskrivelse av hvordan han og hans følgesvenner ble mottatt i de små og isolerte landsbyene de løp gjennom i Sibir, er fylt av respekt for og takknemlighet mot disse menneskene som lever i fattigdom under til dels meget tøffe vær- og naturforhold.

I hver av disse landsbyene, som består av noen få tømmerhus, en liten skole og i beste fall en liten butikk hvor utvalget ikke akkurat kan sammenlignes med våre kjøpesentre, ble de mottatt av landsbyens leder og gjerne også av den lokale presse. Og uansett hvor lite innbyggerne hadde, de sjeldne gjestene fikk det beste de kunne tilby dem. Mange steder ble Jesper bedt om å holde foredrag på den lokale skolen.

Konflikter

Forfatteren forteller åpenhjertig om de konfliktene som oppstod innen den lille gruppen, konflikter som krevde både tid og krefter for å løse.

Det var en stor skuffelse for ham at Aleksandr Korotkov måtte gi seg. Han hadde løpt altfor lenge med en skade som etter hvert ble så alvorlig at han rett og slett ble tvunget til å si takk for seg. Men lille Kazuka Kaihata fra Japan, som hadde vært med gjennom hele Russland, fortsatte fram til Vladivostok.

På den forholdsvis korte turen gjennom Japan, løp han stort sett uten følge, og han hadde store problemer med å kommunisere med de menneskene han møtte.

I Australia var han meget heldig. Like før han skulle legge ut på den ørkesløse Nullabor Plain, dukket den erfarne ultraløperen Peter Gray opp med bil og tilbød seg å følge ham gjennom denne langstrakte ørkenen med temperaturer over 40 grader på dagtid. Jesper reiser selv spørsmålet om han ville ha greid denne strekningen uten hjelp.

På den lange biten gjennom California møtte han ikke mange vennlige mennesker, og mange bilister syntes nok det var morsomt å skremme denne rare fyren som løp i veikanten og dyttet en babyjogger foran seg. Gjennom Canada forandret dette seg, og igjen fikk han hjelp og støtte overalt han kom.

Måtte mobilisere

Men turen begynte nå virkelig å tære på kreftene – og humøret. Dag etter dag alene i silregnet satte Jesper Olsen på en skikkelig prøve, og han måtte mobilisere all den mentale styrke han kunne finne. Hans skildring av sine tanker i denne tiden gjør et sterkt inntrykk, og man kan ikke annet enn å bli imponert over hvordan han overvant den stadig tilbakevendende trangen til å gi opp hele foretaket.

Dagsetappene var nå redusert til rundt 30 km, og han hadde nådd grensen for hva han kunne makte. Han innså at han ikke ville greie å fortsette på de øde veiene gjennom resten av Canada og bestemte seg for å løpe sørover og fortsette turen i USA, fram til New York. Også her ble han møtt av lutter hjelpsomhet, og som på usynlig kommando stilte det opp folk som løp sammen med ham hver dag.

I New York fikk han en opplevelse med den berømte guru Sri Chinmoy og hans tilhengerskare, en opplevelse han beskriver meget levende.

Fra han lander på flyplassen Shannon i Irland er trettheten som blåst bort, og turen til Dublin og videre fra Liverpool inn til Greenwich er en eneste stor festforestilling.

Jesper legger ikke skjul på at han er stolt, meget stolt, over det han har prestert – og det har han da også virkelig god grunn til å være. Men ikke noe sted i boken skryter han av seg selv. Til gjengjeld er han mer enn raus i sin omtale av alle dem som hjalp ham på turen – og de var det mange av.

”Jorden rundt i løb” er en bok som maner til ettertanke. Jesper Olsen har vist at det å løpe langt er noe mer enn bare en fysisk utfordring, det er vel så mye en mental utfordring, noe vel alle som har løpt maraton, vet. Men han har også vist at å løpe langt kan være et middel til selverkjennelse, en måte å utvide sitt perspektiv på ut over en selv og ens egen lille verden. Jesper Olsen er et godt eksempel på ydmykhet og toleranse overfor andre mennesker og deres skikker og kultur.

Jesper Kenn Olsen
”Jorden rundt i løb”
26.232 km, 2 år, 4 kontinenter

Selges fra Kondiskontoret.
Medlemspris kr.225.-

Per Lind

Bli medlem i KONDIS og få hele 8 nummer  i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
DESEMBER 2006
ÅRGANG 2006
KONDISARKIVET