En helt unik opplevelse
16 år etter premieren på Nuuk Marathon i hovedstaden på Grønland stilte jeg til start med en følelse av å være med på noe helt unikt.


Av Øystein Økland


Unikt, fordi jeg løper i fotsporene til den norske vikingen og landnåmsmannen Eirik Raude og Grønlands apostel, nordlendingen Hans Egede. Unikt, fordi løpet går ved foten av Den store breen, Grønlandsisen, på verdens største øy hvor du lar deg både inspirere og samtidig fascinere av isfjell som seiler utover Godthåbsfjorden. Unikt, fordi Nuuk Marathon blir regnet for å være verdens hardeste bymaraton.

Nuuk Maraton er definitivt ikke det løpet du legger opp til å perse. Med en stigning på opp mot 100 meter og flere korte og lengre motbakker er Nuuk Marathon et løp hvor den siste milen krever enda litt mer viljestyrke, utholdenhet og stahet. Veggen du kjemper imot de siste kilometerne kan føles uovervinnelig.

BKK, stå nå på!

Det er da, når du er på veg nedover kjellertrappene, et ”adressert” heiarop fra en grønlender blant et heller glissent publikum kan skape en energiutløsende effekt:

- Bekåkå (BKK) hei og hå, stå nå på! fikk jeg servert av grønlenderen Marius Olsen. Fra en fjellknaus ca. 35 kilometer ut i løpet mottok jeg disse oppkvikkende og oppmuntrende tilropene. Marius visste nemlig at jeg løp for kraftselskapet BKKs bedriftsidrettslag i Bergen. Marius jobber i selskapet Nuuk Kraft på Grønland. Sammen med to utleide medarbeidere fra BKK, min arbeidsgiver altså, og tre grønlendere, driver Marius Grønlands største vannkraftverk, Buksefjorden kraftverk, og høyspenningsanleggene som transporterer vannkraften inn til hovedstadens 16.000 borgere.

Før jeg reiste til Grønland kontaktet jeg Hans Jakob Berntsen. Den erfarne maratonløperen fra Bergen, med kallenavnet The Iron Man, er den eneste nordmannen jeg visste om som har løpt Nuuk Marathon. Håper mitt var å få noen gode råd. Og det fikk jeg til gagns.

Finner ikke rytmen

- Ikke tenk på å finne en rytme. Det er ikke mulig, sa Berntsen. Han fikk selvsagt helt rett. Han oppfordret meg derimot til heller å tenke på å gjennomføre og benytte dagene før og etterpå til å oppleve den fantastiske naturen på Grønland.

- Og så må du må få med deg en hvalsafari også!

Amerikaneren John Wallace, en av fire utledninger, gjennomførte sitt 269. maraton i Nuuk i en alder av 63 år (3.34.06). Wallace karakteriserte løpet slik:
- Et av de aller hardeste jeg har deltatt i, men Mount Everest Marathon tar prisen, smilte maratonveteranen fra California som har deltatt i maratonløp i samtlige europeiske nasjoner inkludert Oslo Maraton i Norge.
Maratonløperen og helikopterpiloten i Air Greeland, nordmannen Karl O. Idland, var i 1990 en av initiativtakerne til Nuuk Marathon på Grønland forteller Kim Godtfredsen i arrangøklubben.

Karl O. Idland

- Idland var med på å stifte løpeklubben NAAPE Atletik her i Nuuk i 1990 hvor vi samme år arrangerte det første offisielle Nuuk Marathon med mesterskapsstatus. Vinnerne i dame- og herreklassen blir Grønlandsmester. Idland var en fantastisk sympatisk person. En idrettsmann, en venn og en som ønsker at løping skal glede både andre og seg selv. Han døde for ca. 4 år siden. Han ble ca. 60 år. Han bodde her i NUUK, forteller Godtfredsen som håper på rekorddeltakelse og flere utlendinger på startstreken neste år.

Godtfredsen er selv en meget habil maratonløper med en pers på 2.20 og stod i spissen for et meget profesjonelt gjennomført arrangement. I start- og målområdet ved det spektakulære kulturhuset Katuaq skapte et stort antall grønlendere festivalstemning og satte farge på arrangementet.

Vinner av Nuuk Marathon 2006 og grønlandsmester for menn ble Stig Brahe Sørensen med tiden 2.42.36 og Liza Tuperna Heinrich på 3.35.26 i kvinneklassen.

Undertegnede (53) var eneste nordmann og kom i mål på tiden 4.06.25, en knapp halvtime etter persen. Min oppfordring til alle Kondis-lesere: Start sparingen og planleggingen av en reise til verdenes største øy og verdenes hardeste bymaraton i dag. Flyreisen koster flesk (ca. 13.000 kroner), men du har sikret deg et minne for livet.
--------------------------------------------------------------------------

Bli medlem i KONDIS og få hele 8 nummer  i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
OKTOBER 2006
ÅRGANG 2006
KONDISARKIVET