En løpervennlig storby
Hvor man skal løpe i en storby som Sydney? Som australienerne sier: No worries, mate. Det er bare å møte opp ved det verdensberømte og karakteristiske Operahuset og følge strømmen av løpere.


Av Bjørn Johannessen

Storbyen Sydney har like mange innbyggere som hele Norge, og er dermed Australias største by – tett fulgt av ”rivalen” Melbourne. Midt mellom Sydney og Melbourne ligger hovedstaden Canberra. Canberra ble grunnlagt på begynnelsen av 1900-tallet på grunn av at Sydney og Melbourne ikke kunne bli enige om hvem av dem som skulle være landets hovedstad. Hovedstaden er derfor arkitekttegnet og kunstig anlagt. Canberra har per i dag 320.000 innbyggere og er en betydelig mindre by enn Sydney og Melbourne.

Store avstander
Til tross for at det på kartet ser ut som Sydney og Melbourne er nabobyer, må du regne med en ti timer lang kjøretur på motorveien for å komme fra den ene til den andre byen. Australia er et stort land med store avstander. Fly kan være et godt alternativ når man skal forflytte seg innenlands. Australia er nemlig betydelig større enn hele Europa.

I overkant av 20 millioner mennesker bor i Australia, og majoriteten av disse bor i byene langs kysten. Australia har en kyst som er 25.800 kilometer lang, og det er derfor ikke noe for hvem-som-helst å ”ta en løpetur rundt øya”.

Temperert klima
Tilbake til Sydney. Denne multikulturelle storbyen på sydøst-kysten har vokst voldsomt de seneste årene, spesielt etter at de arrangerte OL i år 2000. Ved årtusenskiftet hadde ikke byen mer enn en halv million innbyggere, men nå er den altså oppe i over fire millioner!

For oss nordboere har byen et behagelig klima. Om vinteren ligner klimaet mye på den norske høsten, men med mindre regn og nedbør enn det vi er vant med hjemmefra. Temperaturen er sjelden under 10 grader på det laveste, og på dagtid kommer den gjerne opp i 15-20 grader. Om sommeren kan temperaturen komme opp i 40 grader, men den er vanligvis ikke høyere enn 25 grader i gjennomsnitt. Det er vel verdt å merke seg at Australia ligger på den sydlige jordhalvkule. Årstidene er derfor motsatt av de europeiske. I juli er man midtvinters i Australia.

Om vinteren er det soloppgang i syvtiden, mens solnedgang er ti timer senere. Det blir fort både mørkt og kjølig når sola går ned, så det er en fordel å ta løpeturene på dagtid. Selv om vinteren går det fint an å løpe med kortbukse på dagtid, men det kan likevel være lurt å ha med både bukse og jakke dersom man løper på morgenen eller kvelden, eller det er en overskyet og vindfull dag. På sommeren behøver man derimot ikke annet en kortbukse i bagasjen. For øvrig virker det som de australske løperne løper i kortbukse stort sett uansett årstid, vær og tid på døgnet.

Trappeløp
Sydney er en stor by i utstrekning og areal. For å få en rask og god oversikt over byen er Sydney Tower vel verdt et besøk. Sydney Tower er et 250 meter høyt nålelignende tårn som ligger sentralt i byen og kan sees fra de fleste steder. Fra toppen av tårnet har man panoramautsikt både mot havna og innover i landet. Her får man også god oversikt over byens mange parker og løpsmuligheter.

En tur med heisen opp til toppen av Sydney Tower koster en drøy hundrelapp. Trappene er vanligvis stengt, men det har flere ganger vært arrangert løp opp de 1385 trappetrinnene til toppen av tårnet. Rekorden for menn lyder for øvrig på 6.52 minutter, mens den for kvinner er 8.45.

Ultraløperen Pat Farmer nøyde seg ikke med å løpe opp i toppen av tårnet bare én gang. I mai 1996 løp han opp og ned tårnets 1385 trappetrinn kontinuerlig i fem timer. Underveis satte han australsk rekord på én vertikal mile (1609 meter) med tiden 2 timer, 2 minutter og 55 sekunder. Da han var ferdig, hadde han fullført tidenes lengste trappeløp og forsert 33.382 trinn. Dette gjorde han for et veldedig formål (og egen tilfredsstillelse?).

Byen med de mange parker
Parkene og løpsmulighetene i Sydney er både mange og gode.
--------------------------------------------------------------------------
Les hele artikkelen i KONDIS!
 
Bli medlem i KONDIS og få hele 8 nummer  i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
SEPTEMBER 2006
ÅRGANG 2006
KONDISARKIVET