Rulleski - skitrening på sommeren
Stadig flere bruker rulleski som en del av sommer- og høsttreninga. Det finnes et uttall modeller tilpasset blant annet alder, underlag og stilart. Kondis presenterer her de mest solgte modellene i Norge og lar noen løpere komme med treningstips.

Av Solfrid Braathen

Vi fikk Morten Tomter til å hjelpe oss. Han er trener i skigruppa i Rustad IL og smøreansvarlig for langdistanselaget Team Fast. Inntil nylig var han racingansvarlig hos Bull Ski & Kajakk i Oslo, men har nå gått over i en ledende stilling hos skimerket Atomic. Morten har god erfaring med ulike rulleski, og deler gladelig disse med leserne.

Overføring til snø

- Vi selger rulleski til folk i alle aldre, fra 10 til 80 år. Mange ønsker å trene mer på det som ligger nærmest skiløping på vinterføre, og da er rulleski ypperlig.

Han forteller videre at herreløpere på et høyt nasjonalt og internasjonalt langrennsnivå trener opp mot 60 prosent på rulleski om sommeren og høsten.

- Rulleskitrening gir både utholdenhet og styrke. Det er i tillegg en god måte å øve inn teknikk og trene intervall på, sier han.

Variasjon i treningen er dessuten viktig, enten om du er turløper, syklist eller trives best med joggesko på beina. Rulleski i treningsarbeidet er både sirkulasjonsfremmende (gjør at formen bedres), og det er skadeforebyggende.

Mortens tips

Morten anbefaler at unge løpere starter med å gå på skøyteski. Ryggen til ungdom er ikke like godt utbygd som hos voksne. Derfor er det viktig at skiene ikke er for tunge og at rullemotstanden er relativt lett.

For de eldre løperne mener han først og fremst at staketeknikk er viktig for å øke styrken i overkroppen.

- Mange turrenn stiller krav til enorme stakeferdigheter. Da er det nødvendig å trene på dette, også om sommeren og høsten, råder han.

Staking kan man gjøre på både klassisk- og skøyteski. Motstanden på skia er ulik fra modell til modell, og den avhenger også av type hjul.

- Det viktige er at det er en viss motstand i forhold til din egen styrke. Bruk gjerne motbakker for å trene stakeferdighetene, sier Morten.

I tillegg anbefaler han sterkt å bruke hjelm. De fleste går også med hansker på hendene for å unngå blemmer. Når dagene blir kortere og treningen foregår i mørket, vil i tillegg en refleksvest gjøre deg mer trafikksikker.

- Husk også at du må holde deg til trafikkreglene. Det er lurt å gå mest mulig på gangveier og fortau.
--------------------------------------------------------------------------
Les hele artikkelen i KONDIS!

Bli medlem i KONDIS og få hele 8 nummer i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
JULI 2006
ÅRGANG 2006
KONDISARKIVET