Nå nærmer Birken seg
Det er fortsatt tidlig på vinteren, og det er fortsatt noen uker igjen til Birkebeinerrennet 2006 starter på Rena. Tiden går likevel fort, og det er på tide å spesifisere treningen enda mer med tanke på å være så klar som mulig den 18.mars.


Av Arild Tveiten


I denne artikkelen kommer treningsprogrammet du kan følge frem til starten går på Rena. Først vil jeg komme med en del treningstips som er spesielle for denne perioden. I tillegg vil jeg på slutten komme med en del tips om de aller siste forberedelsene før rennet.

Spesielle momenter i denne perioden

For det første: det programmet jeg legger opp til denne gangen har start mandag 6. februar, og strekker seg helt frem til første konkurranse i Birkebeiner trippelen. Det som er spesielt i denne perioden, er at vi i enda større grad enn tidligere prøver å gjennomføre treningen på ski hvis det er mulig. Det som også er spesielt, er at vi i denne perioden vil gjøre litt mer konkurransespesifikk trening. Det gjør vi ved å delta på turrenn, konkurransesimulert trening og ved å kjøre litt intervaller som i intensitet er høyere enn det vi har gjort i de to foregående programmene som jeg har presentert.

Når det gjelder konkurranser, går det på vinteren mange flotte turrenn som det kan være verdt å stille opp i for å få andre konkurranser enn kun Birken. I området rundt Oslo har vi løp som Holmekollen skimaraton 11. februar og Grenaderen 18. februar. Ønsker man litt kortere løp er jo OBIK karusellen i Holmenkollen glimrende trening. Gjenstående renn i karusellen går 15. februar og 1. mars. For løp andre steder i landet kan du se i Kondis sin terminliste!

Som sagt: konkurransespesifikk trening, harde intervaller og konkurranser er ingredienser i denne perioden. Dette setter krav til dere i forhold til hvile og restitusjon. Da er det veldig viktig at de rolige øktene gjennomføres ekstremt rolig. En sone 1-økt er en sone 1-økt, og ikke noe midt mellom.

Hvordan gjennomføres disse viktige kvalitetsøktene:
Uansett om det er renn, harde langturer (konkurransespesifikk trening) eller harde intervaller, er det et nøkkelord at man disponerer løpet og treningen på en slik måte at man klarer å holde farten hele veien inn. Den som gjør det best på Birken, er den som holder høyest gjennomsnittsfart fra start til mål. Verre er det ikke. For å klare dette, gjelder det å finne en åpningsfart som gjør at man klarer å holde farten hele veien inn, og dette må innprentes på trening. Finn en fart som du garantert klarer å gjennomføre hele veien. Det gjelder uansett hvor hardt du skal gå. Jeg gjentar det igjen: så langt det er mulig gjør du denne type trening på ski.

De siste tips før Birken

Her kommer de siste tipsene som man skal finne frem og finlese den siste uken før løpet.
”Hva kan jeg gjøre fra nå og frem til målgang for å maksimere potensialet mitt”? – Det er dette viktige spørsmålet jeg skal prøve å svare på her.

Trening:
Det er ikke mulig å gjøre noe trening de siste dagene som vesentlig kan forbedre formen din, men det er meget lett å gjøre trening som ødelegger for rennet ved å trene for tøft tett opp til løpet.
Ta noen hviledager den siste uken, men prøv å bevege deg litt på fredagen før løpet. Se programmet!

Smøretips:
Lytt til erfarne fjellfolk. Hvis du ikke selv er beinsikker på hvordan du vil smøre, så hør på de som har peiling. For eksempel smøretipsene til Swix sine eksperter.

Sekk:
Ha en sekk som er lettest mulig i forhold til vektgrensa. Har med for eksempel drikke og mat i sekken, så pass på at sekken veier det den skal veie når du har drukket og spist opp dette!
Finn en sekk som du er komfortabel med og som sitter godt på ryggen. Bli vant med den før start!!

Litt om ernæring:
Dagene før: personlig har jeg spist litt ekstra to dager før, og er litt forsiktig med hva jeg spiser dagen før. Det som er viktig er at glykogenlagrene er fulle når du starter på lørdagen, og glykogenlagrene fylles ved å spise karbohydrater. Jeg spiser middag de siste dagene med litt ekstra karbohydrater i form av grønnsaker, ris eller pasta, men ikke sinnsyke mengder. Du skal jo helst ikke legge på deg to kilo de siste to dagene før løpet.
Frokost på lørdagen: mange sverger til havregrøt, men det viktigste er å spise noe du er komfortabel med og trives med.
Mellommåltid: Veldig ofte blir man sulten og trenger litt påfyll av næring før start. Da kan en energy- eller recoverybar være et greit mellommåltid.
Fra morgen: Drikk vann. Du trenger ikke sportsdrikk for å få fullere glykogenlagre.

Ernæring underveis:
Bruk sportsdrikk på drikkestasjonene.
Spis litt fast føde, slik som energybars. Eller eventuelt egenlaget mat.
Gel-produkter kan du bruke, men ikke før helt på slutten (den siste timen) ved behov. Pass på at du skyller de ned med masse væske!

Løpsopplegg:
..................................................
Les hele artikkelen i KONDIS!

Bli medlem i KONDIS og få hele 8 nummer i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
FEBRUARNUMMERET 2006
ÅRGANG 2006
KONDISARKIVET