4000 føtter uten fotlenker
Hva er det som får 2000 franskmenn til å løpe en hel dag – og betale penger for det? Sjefen for arrangementet, Gilles Bertrand, gir dette svaret: «Vi gjør det for å feire friheten».


Av Lars Gilberg


I den lille byen Nant, en drøy times kjøring nordover fra Montpellier – der Norge spilte sine innledningskamper i fotball-VM for sju år siden – har 2051 løpere blokkert hovedgata klokka 06.30 om morgenen.

Det er fortsatt en time til dagslyset kommer. Alle starter derfor med hodelykt. Foran dem ligger en løype på 67 kilometer. Den har en høydeforskjell på drøyt 3000 meter. På smale, steinete og glatte stier skal de klatre høyere enn Norges høyeste fjell – og ta seg ned til havnivå igjen.

14 timer og 15 minutter seinere: Det er kveld, mørket kom for flere timer siden. Siste deltaker, Antoine Zandova, løper mot mål. Hun er nummer 1533 som fullfører løpet. Hele arrangørstaben danser rundt henne og sender opp fyrverkeri når hun nærmer seg målstreken.

Aldri noen gang tidligere har jeg sett baktroppen i et løp blitt feiret på tilsvarende måte.
Løpets initiativtaker, Gilles Bertrand, tar mikrofonen:

– Det har vært en lang dag. Og det har vært en fantastisk dag. Vi feirer friheten til å løpe, friheten til å spise og friheten til å lage eventyr. Det kan virke som en selvfølge for oss. Men det er det ikke. Det er luksus. I Tsjad går barna med fotlenke når de forlater leirene. De hopper på en fot når de går til jobb.

Bistand

La grande course des Templiers er ikke som andre løp. Hele overskuddet blir sendt til et barnehjem i Tsjad. På de første ni årene har 100.000 euro blitt overført. Fra årets jubileumsløp går det nye 20.000 euro til Afrika.

Gilles Bertrands kone, Odile Baudrier, forklarer:

– For ti år siden adopterte vi Anais fra Tsjad. Hun hadde bodd to år på barnehjem. Da vi så forholdene der, bestemte vi oss for at vi måtte gjøre noe. Det ble til at vi startet dette løpet, forteller Baudrier til Vårt Land.

Odile Baudrier og Gilles Bertrand er et bra team. De har vært gift i over 30 år. Begge er journalister. De har startet løpsmagasinene VO2 og Endurance. Og de jobber sammen om løpsfestivalen i Nant.

– En av grunnene til at dette løpet er blitt så stort, er at vi ikke betaler verken startpenger eller pengepremier. Vi sender pengene dit de trenges mer. Dette gjør også at det er lettere å skaffe frivillige, mener Odile Baudrier.

250 frivillige var i aksjon under årets løp. De begynte å jobbe klokka 03 om natten. Det ble en lang dag på post.

En arbeidsdag

Så godt som alle deltakerne i løpet er franske. Men i år var også en liten norsk tropp på plass. Sharon Broadwell (44) ble nummer 8 i kvinneklassen og Runar Gilberg nummer 14 i herreklassen................

Les hele artikkelen i KONDIS!

Bli medlem i KONDIS og få hele 8 nummer i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
FEBRUARNUMMERET 2006
ÅRGANG 2006
KONDISARKIVET