Jenta med OL-oppskriften
For fire år siden gikk Marit Bjørgen inn til 51. plass på 15 kilometeren i O L.
– Den gang kom jeg med som siste jente og for å lære, sier en av de aller største gullfavorittene i Torino.


Av Solfrid Braathen


Marit Bjørgen har gått gradene og bygd seg opp gjennom mange år. Hun markerte seg for alvor i oktober 2002, da hun tok sin første verdenscup-seier. Den gangen var Marit først og fremst sprinter. Hun har siden utviklet seg til å bli en knallsterk allrounder.

Marit mener suksessen i skisporet har kommet som et resultat av et godt treningsarbeid gjennom mange år. Hun trekker også fram den allsidige bakgrunnen og trivselen ved å holde seg i form. Marit var tidligere aktiv innen håndball og fotball, i tillegg til ski.

- Jeg har funnet en treningsmetode som fungerer for kroppen min. Den består av en kombinasjon med harde og rolige økter.

- Hva er motivasjonen bak treningen?

- Det som driver meg, er å presse kroppen så langt den tåler. Å være sliten er en ting, men å gå i kjelleren er noe helt annet.

Den jordnære Rognes-jenta trekker fram VM-gullet på 30 km fra sist vinter. Målet gjennom lang tid hadde vært å klare å gå fort også i så lange løp.

- Jeg beviste at jeg har kapasitet til å holde et høyt tempo over lengre perioder. Det var
herlig å få en bekreftelse på troen på at kroppen klarte å holde tre mil og at treningen min var riktig, også for lange distanser.

Veien fra NM til Torino

De tre gullene fra forrige VM er for lengst blitt historie for 25-åringen. Om noen få dager tennes den olympiske ilden i Torino. Målet er tre-fire medaljer, så mange som mulig av edleste valør.

- Hvordan forbereder du deg til lekene?

- Jeg brukte jula til å trene mye mengde og har konkurrert hver helg fra 7. januar til NM 19.-20. januar. Etter NM er planen å trene tre uker i høyden og gå verdenscup i Davos første helga i februar.

Marit prioriterer akklimatisering fordi langrennsøvelsene går i 1700 meters høyde.

- Hvordan takler du høyden?

- Det er normalt sett ikke noe problem for meg å konkurrere der. Laget har forberedt
seg bra i år, og vi har blant annet lagt inn høydesamlinger rettet mot OL.

- Hva blir det viktigste å fokusere på fram mot OL?

- Jeg kommer til å trene normalt. Det er ekstra viktig å lytte til kroppen og de
signalene den gir i høyden. Klarer jeg samtidig å unngå sykdom, skal jeg være godt forberedt til å møte løypene i Pragleato, sier jenta som mottok tre priser under idrettsgallaen på Hamar i januar. Hun ble tidligere i vinter også kåret til ”Årets idrettsnavn” for 2005 av norske sportsjournalister.

Når Marit stiller til start på duatlonøvelsen 12. februar, er det med et aldri så lite favorittstempel. Grunnlaget for en eventuell suksess i langrennsløypene i Pragleato er lagt gjennom flere år med systematisk trening.

Motgangsåret

- Jeg har alltid trent mye og likt å være i aktivitet. Treningsmengdene har økt for hvert år, ikke radikalt, men sakte.

Det samme kan sies om resultatene. Riktignok var hun en av landets beste juniorløpere, med blant annet bronse i Ungdoms-OL som 16-åring.

- Vibeke (Skofterud), Kine Beate (Bjørnås) og jeg er jevngamle og har hatt mange tøffe dueller i skisporet. De var bedre enn meg som sisteårs-juniorer. Da møtte jeg motgang, sier Marit.

Mens Skofterud og Bjørnås leverte sterke løp i junior-VM, kom Bjørgen med som siste løper i troppen. Plasseringsmessig var det heller ikke så mye å skryte av.

- Jeg var langt nede på tretti-tallet på de distansene jeg fikk gå. Jeg husker jeg måtte gi drikke på 15 km klassisk. Det var tøft å stå og se de andre jentene gå og samtidig vite at jeg ikke var i form.

- Når du ser tilbake på det, hva tror du var grunnen til motgangen?

- Jeg hadde flere sykdomsperioder og var nok heller ikke så flink til å forberede meg til renn som det jeg er nå.

Marit legger til at selv om det gikk trått ett år, var tanken på å legge skiene på hylla aldri til stede. Hun hadde bestemt seg for å satse videre. Gleden var derfor stor da hun ble tatt opp på Økokraft-laget (rekruttlaget) året etter.

Trenerbyttet

Som førsteårs senior åpnet hun sesongen så bra at hun fikk muligheten til å prøve seg i verdenscupen. Internasjonalt ble kvinnelangrenn dominert av blant annet Bente Skari.....................

Les hele artikkelen i KONDIS!

Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!

FEBRUARNUMMERET 2006

ÅRGANG

2006


KONDISARKIVET

KONDISARKIVET