Alder: 20 år
Bosted: Oslo
Yrke: Student
Klubb: Tyrving
Idrett: Mellom- og langdistanseløping
Trener: Henrik Brekkan
Perser:
38.42 på 10 km,
10.20,60 på 3000,
4.59,88 på 1500 (2003)
2.26,34 på 800 m (2001)



Tone Ilstad Hjalmarsen er en av ganske få aktive mellom- og langdistanseløpere fra Bodø. I flere år har hun trent ganske alene. Sist vinter hadde hun selskap av en venninne på de fleste turene. Nå har hun flytta til Oslo, og sesongen har starta bra med pers på både 3000 m og 10 km.

Av Runar Gilberg

Nordlendingene har ord på seg for å være tøffe, og den som drar ut på løpetur i forblåste Bodø midtvinters, er ikke noe mindre tøff enn gjennomsnittet.

- Av og til har det blåst så mye på intervalltreningene at forskjellen på med- og motvind på 1000 meterne er blitt på over 20 sekunder, forteller Tone som nylig løp 3000 m på 10.20 under Tyrvinglekene. Tidligere i vår satte hun pers på 10 km med 38.42 i Sentrumsløpet.

20-åringen løper for Tyrving og trives i det gode og breie ungdomsmiljøet i klubben. Her har hun helt andre muligheter til å trene sammen med likesinna enn det hun hadde på heimplassen. Men fremdeles er det Bodø-mannen Henrik Brekkan som er treneren hennes.

Tone Ilstad Hjalmarsen har drevet friidrett siden hun var 13 år. Før den tid prøvde hun seg også på håndball, svømming og ballettdans. Sjøl om det gradvis har gått fortere på løpebanen, har utviklingen på ingen måte vært rettlinja. Særlig er det allergiplagene som har satt Tone tilbake. Mange løp er blitt ødelagt av tette luftveger og pusteproblemer.

- Hvilke mål har du framover?

- Det hadde vært gøy å løpe 5000 m under 18.00 og klart NM-kravet på 5000 m. Men enten det går eller ikke, så håper jeg å være med i junior-NM og løpe 1500 og 3000 m der. For meg handler det likevel mest om å få vært med i en del løp og forsøke å forbedre persene. Jeg burde ha alle muligheter til det siden jeg ikke fikk konkurrert så mye i fjor på grunn av allergien.

Noen større langsiktige mål har jeg ikke. Jeg tar, som det heter, ett år om gangen og løper fordi det er kjempegøy. Sentrumsløpet var morsomt, og på sikt så tror jeg nok lange distanser passer meg best. Uansett hvor mye jeg leter, så er det ikke så mange raske muskelfibre å finne i denne kroppen.

- Hvordan trener du?

- Nå i konkurransesesongen trener jeg mindre mengde og mer fart enn jeg gjør om vinteren. Ei sommeruke kan bestå av sju-åtte økter, og fire-fem av dem kan være kvalitetsøkter. Mandag er det gjerne motbakkesprint – 10-20 x 150 m der jeg jogger ned i pausen. Tirsdag har jeg en lett fartsleik som varer i 40-50 minutter. På onsdag løper jeg korte intervaller på bane, det kan være 2 x 4 x 200 m eller 6 x 300 m med forholdsvis lang joggepause (400 m). Torsdag er det lengre intervaller, for eksempel 4-5 x 800 m i 3000 m-fart eller litt fortere med to minutters pause. Så har jeg bare rolig løping på fredag og en tempoøkt – 1000, 600, 300 m – på lørdag. Da er farten så høy som jeg klarer, og pausene er på 7 ½ minutt. Søndag løper jeg rolig 10-15 km.

Etter fartsøktene er jeg nøye med å jogge ned i 20 minutter. Jeg bruker også å ha god oppvarming. Et par-tre ganger i uka legger jeg inn styrketrening for mage og rygg. Om vinteren trener jeg også litt med vekter.

Dersom jeg ikke skal for tidlig på jobb, hender det at jeg legger inn morgenøkter som består av en halvtimes rolig løping.

- Noen bestemt filosofi bak treningen din?

- Jeg har nok ingen spesiell filosofi, men tror at det er viktig å trene mye mengde om vinteren slik at en har et godt grunnlag å trene fart på om sommeren.

Jeg skiller også mellom lette og harde uker og har et periodiseringssystem over tre uker der jeg trener ei uke lett, ei uke middels og ei uke hardt. I den lette uka kjører jeg for eksempel 10 x 150 m motbakke, i mediumuka blir det 10 + 5 x 150 m og i den harde 2 x 10 x 150 m. Motbakketrening er for øvrig noe jeg har på programmet hele året, men om vinteren kjører jeg vanligvis lengre drag, på 200-300 m.

- Skader?

- Nei, jeg har vært heldig og ikke vært plaga av noen større skader – bare blitt litt ødelagt i leggene etter litt for tøffe økter i piggsko. Det er nok allergien som er problemet mitt. På 3000 meteren nå i Tyrvinglekene var jeg imidlertid veldig heldig da det hadde regna hele dagen. Så i motsetning til mange andre så håper jeg på masse regn i sommer, smiler Tone Ilstad Hjalmarsen, på full fart mot det som ganske sikkert blir hennes beste sesong hittil.
Tone Ilstad løp under teststevnet på Bislett inn til pers på ca. 1010 - 10.11.men arrangøren fikk ikke tatt tida på verken henne eller de andre i feltet. (Foto: Runar Gilberg)

Bli medlem i KONDIS og få 7 nummer i året med
KONDIS
Bladet for alle kondisjonerende

JULInummeret 2005


ÅRGANG 2005

KONDISARKIVET

Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!