Som+vanlig+var+det+mange+unger+med+i+Str%F6mstadmilen.+Her+er+det+jenter+13+%E5r+som+l%F8per+1609+m.+%28Foto%3A+Bj%F8rn+Johannessen%29
Som vanlig var det mange unger med i Strömstadmilen. Her er det jenter 13 år som løper 1609 m. (Foto: Bjørn Johannessen)

Strömstadmilens hjemmeside

Det blir alltid oppnådd gode tider på den 10 km lange Strömstadmilen. De som har løpt i Strömstad vet at det ikke er fordi løypa er rask, men fordi nivået og kvaliteten på løperne er utrolig høy.

Hver sommer får Strömstad nærmest storinnrykk av afrikanske løpere som skal løpe Strömstadmilen. Her er det nemlig store pengepremier å hente for de som er raske til beins. Og årets utgave av Strömstadmilen var intet unntak. Kenya, Etiopia, Marokko og Tanzania var representert, og når løpet var løpt og resultatlista var klar måtte vi helt ned på 9. plass i herreklassen for å finne en ikke-afrikaner.
19-%E5ringen+Sammy+Kurui+Kiprono+l%F8p+mila+p%E5+28.39+og+var+bare+fem+sekunder+bak+l%F8yperekorden.+%28Foto%3A+Bj%F8rn+Johannessen%29
19-åringen Sammy Kurui Kiprono løp mila på 28.39 og var bare fem sekunder bak løyperekorden. (Foto: Bjørn Johannessen)
Løyperekorden for menn tilhører kenyanske Silias Sang og lyder 28.34. Rekorden ble satt i 2004. Vinner av Strömstadmilen får 10.000 kr, og ny løyperekord gir ytterligere 10.000 kr. Dette er penger som lokker de afrikanske løperne til å delta, og flere løper tilbringer sommeren med å delta i løp i Sverige og innkassere prispenger.

Årets løp ble vunnet av den kenyanske 19-åringen Sammy Kurui Kiprono. Han løp på 28.39 og var kun 5 sekunder bak løyperekorden. Men siden han hadde en vinnertid under 29 minutter fikk han 5.000 kr i tillegg til de 10.000 han mottok for seieren.

På 2. plass kom den etiopiske juniorløperen Dereje Tadesse med tiden 28.50. Han har for øvrig en pers på 10.000 m på 27.51.

Hele fire løpere løp under 29 minutter, mens ytterlligere fire løp under 30 minutter. Beste "nordmann" var den svenske o-løperen Emil Wingstedt som løper for Halden IL. Han kom på 12. plass med 31.49.
Starten+p%E5+10+km.+Her+har+kenyanske+Lewis+Korir+lagt+seg+i+tet.+Han+kom+til+slutt+p%E5+4.+plass+med+28.52.+%28Foto%3A+Jan+Billy+Aas%29
Starten på 10 km. Her har kenyanske Lewis Korir lagt seg i tet. Han kom til slutt på 4. plass med 28.52. (Foto: Jan Billy Aas)
Nancy+Kiprop+fra+Kenya+var+raskeste+dame+med+34.10.+%28Foto%3A+Bj%F8rn+Johannessen%29
Nancy Kiprop fra Kenya var raskeste dame med 34.10. (Foto: Bjørn Johannessen)
Også blant kvinnene ble det kenyansk seier. Nancy Kiprop løp inn på 34.10. Beste nordmann ble Jorunn Rekkedal, Ås IL med 36.32. Hun kom på 4. plass totalt.

Til tross for habile afrikanske kvinnelige løpere på startstreken er det nesten to minutter fram til løyperekorden til Gunhild Halle Haugen. Rekorden satte hun i 2002 med 32.31. Dette er en utrolig sterk tid i den krevende løypa - en tid selv en løper som Susanne Wigene ville slitt med å klare.

Men den som vinner på ny løyperekord kan innkassere 20.000 svenske kroner - noe som vel må kalles god betaling for en halvtimes løping.
Selv om Jorunn Rekkedal ikke kunne kopiere seieren fra forrige helg i Tønsberg, ble hun i alle fall beste norske dame i Strömstad da hun løp inn til 36.32 og fjerdeplass. (Foto: Bjørn Johannessen)
5 km med norsk 2. plass
Selv om nivået på 5 km ikke er helt det samme som på den doble distansen, ble det like fullt norsk andreplass.
Jan Billy Aas, Oppegård ble nummer to på 5 km med tiden 17.11. Han var 46 sekunder bak vinner Rikard Westergren, IK Wilske. (Foto: Bjørn Johannessen)
Lagkonkurranse
Nytt av året var lagkonkurranse i de aktive klassene på 10 km. Her var det pengepremier til de tre beste lagene på henholdsvis 6000, 4000 og 2000 svenske kroner.

Det ble regnet ut gjenomsnittstid på de tre løperne på hvert lag, og laget som hadde best tid vant.

I herreklassen var det seks lag med, og vinnere ble Hässelby SK med en snittid på 31.54. Det eneste ikke-svenske laget i konkurransen kom fra Norge og var Halden IL. De stilte med tre o-løpere og kom på 3. plass med tiden. 32.53.

I lagkonkurransen for kvinner var det ingen påmeldte lag.
Laget+til+Halden+IL+som+kom+p%E5+tredjeplass+i+lagkonkurransen+bestod+av+tre+o-l%F8pere.+Fra+venstre+%28med+tid+i+parentes%29%3A+Ewan+McCarthy+%2834%3A23%29%2C+Emil+Wingstedt+%2831.49%29%2C+Andreas+Johansson+%2832.26%29+%28Foto%3A+Bj%F8rn+Johannessen%29
Laget til Halden IL som kom på tredjeplass i lagkonkurransen bestod av tre o-løpere. Fra venstre (med tid i parentes): Ewan McCarthy (34:23), Emil Wingstedt (31.49), Andreas Johansson (32.26) (Foto: Bjørn Johannessen)