Skal Sommer og Sitotaw kopiere fjorårsseieren?
Fjorårsvinnerne Nancy Sommer og Alemayehu Sitotaw (bildet) er 2 av de om lag 50 løperne som lørdag legger ut på det 8 mil lange Rallarvegsløpet. Paret fra Bergen vil ganske sikkert være med å kjempe om seieren i år også, men med løyperekordholder Jan Helgesen og den svenske rekordholderen på 100 km, Maria Lundgren, på plass, vil de få hard motstand.
Camilla+Grieg+er+klar+for+sitt+tredje+Rallarvegsl%F8p.+%28Foto%3A+Bj%F8rn+Johannessen%29+
Camilla Grieg er klar for sitt tredje Rallarvegsløp. (Foto: Bjørn Johannessen)

For de fleste av de om lag 50 deltakerne vil det imidlertid handle om å mestre de lange og til dels bratte bakkene, om å komme opp på fjellet og oppleve den storslagne naturen, om å komme til mål. Første målgang skjer lørdag kveld etter at de 54 kilometerne fra Flåm til Finse er unnagjort. Så er det på'n igjen søndag morgen med 27 km fra Finse til Haugastøl. Løypa følger den idylliske Rallarvegen, så her har en alle muligheter til å hente inspirasjon fra omgivelsene.

5 av de 56 påmeldte har meldt forfall, så sjøl med noen forfall til, bør det bli minst like mange startende som i fjor da 43 løpere la av gårde fra brygga i Flåm. Mer usikkert er det om like mange vil passere målstreken på Haugastøl. I fjor var det bare én som gav seg underveis, og det ble dermed satt deltakerrekord med 42 fullførende.

Favoritt


Feltet ser ikke bare ut til å bli rekordstort, men også rekordsterkt. En rekke spreke langtravere er påmeldt på både kvinne- og herresida. Maria Lundgren med 1.14.24 på halvmaraton og 8.27.36 på 100 km må regnes som nokså klar favoritt, sjøl om hun ikke fikk det helt til i VM terreng-ultra for et par uker siden.

Skulle ikke fjorårsvinner Nancy Sommer klare å forhindre at det blir svensk seier, er det flere andre som på en god dag kan være i nærheten av Maria Lundgren. Nina Wavik Ytterstad løp inn til bronsemedalje i NM maraton på pene 2.57.27, og det blir interessant å følge henne i debuten som ultraløper. Andre spennende debutanter er Ninas klubbvenninne i Vidar, Ida Flaatten, som løp Nordmarka Skogsmaraton på 3.22.23 og Ryes Bodil Kristine Høstmælingen. Camilla Grieg har massevis av Rallarvegserfaring, og hun har den tredje beste sammenlagttida i Rallarvegsløpet noensinne. Bare Margrethe Løgavlen og Anne Marie Heienberg har løpt fortere, og Camillas 7.03.34 fra 2007 er bare 4 minutter svakere enn Margrethes løyperekord.

Også i år stiller Rallarvegsløpets to "grand old ladys", Lukris Grønntun og Oline Yksnøy på henholdsvis 72 og 67 år. De har i flere år bevist at alder ikke trenger å være noen hindring når det handler om å gi seg sjøl utfordringer og opplevelser. Også i år vil de nok få med seg "trerettersen" på Hotell Finse 1222 før nattemørket for alvor senker seg over Hardangervidda.

Helgesens fjerde eller Sitotaws andre?

På herresida gjør Jan Helgesen et meget spennende comeback. Han trente lite og sto over i fjor, men han har den klare løyperekorden (5.43.34), og de fire gangene han har fullført, har han vunnet. Nå får vi sannsynligvis en meget spennende duell mellom han og fjorårsvinner Alemayehu Sitotaw. Sistnevnte har vist solid langdistanseform i år med 2.31.34 som årsbeste på maraton.

Andre pallkandidater er Runar Gilberg, som tre ganger er blitt nummer to, samt de erfarne og konsistente ultraløperne Peter Tubaas og Tero Paivarinne. Så vil det helt sikkert dukke opp noen overraskelser, ikke minst blant den store gruppa av Rallarvegsdebutanter. Etteranmeldte Erik Bergersen fra Kristiansand med maratonpers på 2.47.43 er en av dem som kan komme til å befinne seg langt fram i feltet.

Én løper har fullført alle de seks Rallarvegsløpene som er blitt arrangert, og Arne Gilberg sikter i år mot sitt sjuende. Fem løpere - Olav Engen, Peter Tubaas, Atle Berntsen samt arrangørduoen Jan Helgesen og Runar Gilberg - vil, om de fullfører, motta premie for femte gangs deltakelse.

Værmeldingen antyder godt løpsvær, definert som medvind, relativt kjølig, stort sett oppholds. 16 snøfonner ligger ennå i løypa, men utfordringer hører med når en løper Rallarvegen motbakkevegen fra Flåm til Haugastøl.

Skulle noen etternølere få lyst til å slenge seg med, er det bare å ta kontakt med arrangøren - og et av overnattingsstedene på Finse - så fort som mulig.

Rallarvegsløpets heimeside

Samleside for Rallarvegsløpet hos kondis.no

"Med joggesko på Rallarvegen" - hos ringsport.no
Den glade sørlending stiller på nytt
Joar Kvaase debuterte i Rallarvegsløpet i fjor, og atleten fra Kristiansand ble på ingen måte skremt. Mannen som for 23 år siden løp maraton på 2.29.11, satser på å forbedre fjorårstida med en time. (Foto: Bjørn Johannessen)