Større skiglede med bedre teknikk
Dette er tittelen på DVD-en til Trude Dybendal Hartz, som er et supplement til boken med samme navn. DVD-en tar for seg begge stilarter, og alle de forskjellige faser og teknikker blir grundig gjennomgått.

Målgruppen er en erfarne skiløpere med ønske om å klare Birkebeinermerket eller og gå enda riktigere og dermed fortere.
Vi får se alle øvelser i både sakte og normal hastighet, noe som bidrar til at vi skjønner mer av det som blir gjennomgått. Særlig når det blir brukt streker gjennom kroppen ser man fort hva som er riktig og galt. Sekvensene med dårlig teknikk og forklaringen om hvorfor det er dårlig, bidrar til større forståelse.

Balanse
Den røde tråden i DVD-en er balanse. Med bedre balanse blir også teknikken bedre, og den lange sekvensen med spesifikk balansetrening og forståelsen av hvor viktig dette er, var veldig lærerik og nyttig. Håvard Engell som har 15 års fartstid fra Olympiatoppen, er instruktør, og vi blir loset gjennom fine og enkle øvelser som jeg er helt sikker på det ikke er mange som tar seg tid til å legge inn i sin trening for å bli en bedre skiløper. Det er ikke ofte jeg møter voksne skiløpere som går uten staver, og det er vel ikke bare unger som skal lære å gå på ski, som har nytte av det. Stå på ett ben både i løypa og mens du gjør andre ting både i heimen og på jobb, selv om det nok er noen som kan komme med noen syrlige kommentarer. Men hva er bedre enn å virkelig kjenne at du har kraft og tynge under den skien du står på slik at du ikke blir stående midt i mellom skiene?
Trude bruker seg selv og Astrid Uhrenholdt Jacobsen som instruktører i diagonalgangsekvensen, Tore Ruud Hofstad i friteknikk og seg selv som "dårlig teknikk-modell". Alle disse er slepne teknikere i sine stilarter.
Temasekvensene om stavhøyde, valg av ski, bekledning og preparering blir også gjennomgått på en enkel og grei måte, selv om dette vil være kjent stoff for mange.
DVD-en henviser til boken underveis, som da kan brukes som oppslagsverk for enda flere detaljer. Den er absolutt verdt å kjøpe, og hopp ikke over balansedelen, selv om den foregår innendørs.
Svein Ole Braaten